PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

7509.jpeg
Foto: olegdoroshin / 123RF
Kā katru gadu, arī  šogad Ziemassvētku laikā E-klase nolēma paveikt labus darbus, apdāvinot ikvienu skolu un bērnudārzu Latvijā.

Decembra beigās E-klase vēlas sagādāt pārsteigumu - jaunā 2015. gada sienas kalendāru, kas paredzēts izvietošanai visās klasēs un kabinetos. Kalendāri pašlaik tiek nogādāti uz visām izglītības pārvaldēm, pie kā skolām un bērnudārziem būs jāvēršas, lai tos saņemtu. Kalendāru pakošanu šogad nolēmām uzticēt cilvēkiem, kuriem šāds darbs būtu īpaši nozīmīgs, proti, Latvijas Neredzīgo biedrībai.

“Kā ikkatru gadu, arī šogad vēlamies iepriecināt bērnudārzus, skolas un citas mācību iestādes ar jau tradicionālo E-klases kalendāru. Mācību gads paskrien strauji, tāpēc ir vērtīgi ik pa laikam ielūkoties, cik dienu vēl palicis līdz brīvdienām un ko pa šīm dienām var pagūt izdarīt. Lai mums jaunajā gadā ikkatru no šīm 365 dienām izdodas piepildīt ar vērtīgām zināšanām, lai ikkatrā no tām mēs varam sniegt kādam savu palīdzīgo roku, atbalstu un sirds siltumu,” stāsta E-klases portāla redaktore Dita Lapsa.

Savukārt Latvijas Neredzīgo biedrības pārstāve Anita Zvirgzde sacīja, ka cilvēkiem ar redzes invaliditāti, kuri iesaistījās kalendāru pakošanā, šī iespēja bija ļoti vērtīga. Uzzinot par piedāvājumu, biedrības dalībniekiem esot mirdzējušas acis, jo beidzot viņi varēja justies noderīgi un atbildīgi.

“Tā pamatideja sākumā bija tāda, ka, tuvojoties Ziemassvētkiem, mēs vēlējāmies uzrunāt uzņēmumus, lai cilvēkiem ar redzes invaliditāti varētu piedāvāt iespēju nopelnīt naudiņu pirms Ziemassvētkiem. Mūsu resursi ir šie cilvēki, kuri sēž mājās, saņem invalīda pensiju vai sociālo pabalstu, bet viņi ir darbspējīgi un vēlas justies noderīgi. Otrā galā ir uzņēmumi, kuri sastopas ar Ziemassvētku darbu sastrēgumiem, tāpēc mēs vērsāmies tieši pie tipogrāfijām un poligrāfijas ražotājiem, kuriem būtu vajadzīgas papildu darba rokas. Saņēmām diezgan lielu atsaucību, un mēs bijām priecīgi, ka šiem dažiem cilvēciņiem pirms Ziemassvētkiem ir iespēja arī nopelnīt,” stāsta A. Zvirgzde.

Viņa paskaidroja, ka cilvēki ar redzes problēmām galvenokārt spēj darīt vienkāršus darbus – locīt, līmēt, skavot, kārtot priekšmetus kastītēs. Tos uzskata par mazkvalificētiem darbiem, un uzņēmumiem ir grūti atrast šādus darbiniekus, it īpaši pirmssvētku laikā, kad papildu darbu ir vairāk nekā ierasts.

Cilvēku atsaucība bijusi liela – divu dienu laikā ar Latvijas Neredzīgo biedrības publicēto ziņu interneta lapā Facebook dalījās vairāk nekā divi tūkstoši cilvēku. A. Zvirgzde secināja, ka šādi darba piedāvājumi būtu ļoti aktuāli un nepieciešami ne tikai pirmssvētku laikā, bet arī ikdienā.

“Kad uzņēmēji sāka zvanīt, mēs par to bijām ļoti priecīgi un piekritām visiem priekšlikumiem, tajā skaitā E-klases piedāvājumam. Mēs esam priecīgi, ka arī E-klase ir atsaukusies – jūsu darbiņš bija piemērots neredzīgu cilvēku spējām. Cilvēki bija ļoti priecīgi, ka varēja to darīt,” skaidroja A. Zvirgzde.

Viņa gan vēlas atgādināt, ka, uzrunājot cilvēkus ar redzes invaliditāti, uzņēmējiem būtu jāpatur prātā, ka tā ir tā sociāla grupa, pret kuru ir jāizturas individuāli, jāizrāda īpaša attieksme - viņi strādā savā ritmā un viņus nevajadzētu steidzināt.

E-klase vēlas pateikties Latvijas Neredzīgo biedrībai, kuras dalībnieki lieliski tika galā ar uzticēto uzdevumu, darbu paveica ātrāk par noteiktu laiku, turklāt darīja to ar vislielāko rūpību, prieku un entuziasmu!

Apgāds Lielvārds palīdz realizēt labo darbu, izvadājot kalendārus pa visu Latviju.

Ja gadījumā Jūsu skola vai bērnudārzs līdz janvāra beigām vēl nav saņēmuši kalendārus, tad, lūdzu, sazinieties ar savas pašvaldības izglītības pārvaldi.