PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

6512.jpeg
Foto: server / 123RF
Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentu komanda Mērcīte izcīnījusi uzvaru Eiropas jauno inženieru sacensībās.

Sacensību EBEC (European BEST Engineering Competition) finālā cīnījās 29 radošākās un inovatīvākās studentu komandas no 25 Eiropas universitātēm, kopā – 116 studenti.

Mērcītei sacensībās bija jāveic divi uzdevumi. Pirmkārt, jāuzbūvē inovatīva mūzikas sistēma, kas vadāma ar taustiņiem. Otrkārt, jāizveido uguns, ūdens  un citu draudu drošs aizsargmehānisms datoram, kas tika iebūvēts prototipā un kam bija jāturpina veikt datu centra funkcijas arī pēc ūdens, uguns un trieciena izturības pārbaudēm. Abos uzdevumos RTU komanda uzrādīja augstākos rezultātus, informē RTU Komunikācijas nodaļas pārstāve Baiba Roga.

Komandas startēja divās sacensību kategorijās. RTU komanda – Jānis Melderis, Rihards Dziedātājs, Artūrs Bērziņš un Gunārs Zelčs – tika atzīta par labāko konstruēšanas kategorijā. Situāciju analīzē uzvarēja Lietuvas komanda no Kauņas Tehnoloģiju universitātes. Konstruēšanā piedalījās 15 komandas, bet situāciju analīzē – 14.

Finālā piedalījās komandas, kas izturējušas vienu no sacensību 87 lokālajām kārtām un 15 nacionālajām vai reģionālajām kārtām. Baltijas reģiona sacensībās Mērcīte uzvarēja, uzkonstruējot veiksmīgāko ierīci, kas spēj izšaut un sasniegt mērķi ar piecām bultām no četru metru attāluma, atrodoties uz līdzenas vietas un izšaušanas brīdī darbojoties automātiski. Savukārt Latvijas lokālajās sacensībās Mērcīte konstruēšanas kategorijā uzvarēja, izgatavojot miniatūru lidaparātu, kam tramplīnlēkšanas rampā bija jānolido pēc iespējas lielāks attālums, saglabājot konstrukcijas stiprību arī tad, kad tas piezemējas.

Sacensības notika no 1. līdz 9. augustam, tās organizēja Eiropas tehnisko universitāšu studentu apvienība BEST (Board of European Students of Technology). Īstenojot un pilnveidojot savus projektus, tā rūpējas par topošo inženieru interešu izglītību un karjeras atbalstu.