PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

businesswoman-company-computer-7357.jpg
Foto: Pexels
Eiropas Komisija (EK) pētījumā atzinīgi novērtējusi Eiropas Savienības (ES) fondu programmu un līdz ar to ieguldītā ES finansējuma nozīmi inovācijas attīstībā Latvijā, kā sekmīgāko atbalsta programmu uzsverot kompetences centru programmu, informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Kompetences centru atbalsta programmas mērķis ir paaugstināt komersantu konkurētspēju, veicinot pētniecības un rūpniecības sektoru sadarbību rūpniecisko pētījumu, jaunu produktu un tehnoloģiju attīstību.

EM uzsvēra, ka Latvijā pēdējos gados vairākkārt novērota komersantu un zinātnisko institūciju veiksmīga sadarbība jaunu produktu izstrādē, kas veicinājusi visai ātru komersantu apgrozījuma pieaugumu. Piemēram, SIA "UAV Factory" un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) veiksmīgas sadarbības rezultātā sasniegts būtisks progress bezpilota lidaparāta "Penguin C" funkcionalitātes uzlabošanā un testēšanā.

AS "Latvijas Finieris" sadarbībā ar Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūtu radījis jaunu eksportspējīgu produktu, kas iegūts no bērza pārstrādes produktiem. Savukārt, SIA "Squalio cloud consulting", SIA "DPA" un Elektronikas un datorzinātņu institūta sadarbībā izstrādāta dziļo neironu tīklu metode auto transporta numura zīmju lokalizācijas un klasifikācijas precizitātes uzlabošanai.

Vienlaikus EK paudusi atzinību EM izstrādātajai klasteru programmai un tās ieviešanas augstai kvalitātei, kas kā labās prakses piemērs tagad tiek minēts citām ES dalībvalstīm.

Lai attīstītu Eiropas klasteru politiku, EK pirmo reizi ir izveidojusi darba grupu un uzaicinājusi arī EM piedalīties tās darbā, lūdzot dalīties pieredzē efektīvas klasteru atbalsta programmas izveidē un īstenošanā. Tāpat EM aicināta piedalīties konsorcijā par klasteru kvalitātes jautājumiem, lai lemtu par kritērijiem, pēc kādiem turpmāk ES tiks piešķirti klasteru kvalitātes sertifikāti.

Tāpat EM informēja, ka šā gada aprīļa sākumā Latviju apmeklēja Eiropas Parlamenta Budžeta kontroles komitejas delegācija, lai iepazītos ar dažiem no spilgtākajiem Latvijas ES fondu projektiem un klātienē uzzinātu Latvijas pieredzi ES fondu vadībā un uzraudzībā. Vizītes ietvaros tika apmeklēti arī trīs EM pārziņā esošo projektu īstenotāji - AS "Olainfarm", pārtikas ražotājs SIA "Kronis" un vairāku ES fondu ieviesējs "Attīstības finanšu institūcija Altum" ("Altum"), informē aģentūra LETA.

"Olainfarm" projekti ir ES fondu investīciju veiksmes piemēri uzņēmējdarbības atbalsta un starptautiskās konkurētspējas veicināšanas jomās. Eiropas Parlamenta pārstāvji tika iepazīstināti ar jauna produkta un jaunas ražošanas līnijas izveidi, ieviešot uzņēmumā eksperimentālas farmaceitisko produktu ražošanas tehnoloģijas.

"Kronis" iepazīstināja Eiropas Parlamenta pārstāvjus ar diviem uzsāktajiem pētījumiem, kas tiek īstenoti Latvijas Pārtikas nozares kompetences centra ietvaros, kuru rezultātā plānots izstrādāt gatavos produktus un mērces inovatīvā iepakojumā pasaules tirgiem un radīt inovatīvu pieeju produktu izpētei un to pielāgošanai jauniem ražošanas procesiem atkarībā no mērķa tirgus. "Kronis" atzīmēja, kas bez ES fondu līdzfinansējuma būtu ierobežotas iespējas veikt šādus pētījumus, lai radītu inovatīvus produktus. Šobrīd uzņēmums piesaistījis papildu darbiniekus darbam jaunu produktu attīstībai, kā arī veic pētnieciskos darbus, iegādājas jaunus materiālus un īrē iekārtas, lai testētu jaunos produktus.

Savukārt "Altum" iepazīstināja Eiropas Parlamenta pārstāvjus ar atbalsta projektiem mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un atbalsta programmu daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanai.

Kopumā EM pārziņā ir 20 ES fondu programmas, no kurām 15 programmas ir vērstas uz inovācijas attīstību Latvijā, kuru ietvaros Latvijas ekonomikā kopumā tiks investēti 430,6 miljoni eiro.