PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

8006.jpeg
Foto: dolgachov / 123RF
Reformas izglītības sistēmā patlaban ir galvenā Latvijas prioritāte, jo bez zināšanām radīt zināšanu ietilpīgu ekonomiku nav iespējams.

Tā intervijā Rietumu radio sacīja Latvijas Bankas ekonomiste Agnese Rutkovska.

"Augstākās izglītības joma mums buksē," sacīja A. Rutkovska. "Protams, ne visās augstskolās un ne visās programmās, jo, piemēram, informācijas tehnoloģiju jomā studenti tiek sagatavoti ļoti labi, tādēļ nav brīnums, ka šī ir nozare, kas pēdējos gados attīstījusies straujiem soļiem. Vienlaikus, ir programmas, kur varētu vēlēties labāku efektu un prasmīgākus studentus."

Lai pieaugtu darba ražīgums un palielinātos konkurētspēja, nepieciešams pilnveidot prasmes, lai cilvēki prastu rīkoties jaunākajām tehnoloģijām, sacīja A. Rutkovska.

"Latvijas iedzīvotāji ir gana čakli, taču ne vienmēr cilvēkiem ir pietiekamas prasmes," sacīja ekonomiste. "Tāpat, lai būtu augstāks darba ražīgums, arī izmēram tomēr ir sava nozīme, līdz ar to nepieciešamas investīcijas jaunās tehnoloģijās un iekārtās. Katrs uzņēmējs pats ir izpētījis, kā savā uzņēmumā palielināt ražošanas apjomus un uzlabot darba efektivitāti."

"Ekonomisti mīļuprāt piemin frizieru arodu. Kāpēc frizieris Vācijā saņem ievērojami lielāku darba samaksu nekā Latvijā - vai tiešām vācietis paspēj vairāk cilvēku nofrizēt? Protams, ka nē. Svarīgs ir kopējais ražīgums valstī, lai frizierim būtu labi pelnoši klienti," sacīja A. Rutkovska.