PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

6181.jpeg
Foto: kabby / 123RF
Jau kopš 2003. gada Latvijā tiek īstenota Starptautiskā Vides izglītības fonda (Foundation for Environmental Education) Ekoskolu programma.

Tā ir ANO Vides programmas sadarbības partnere vides izglītībā un ir ietvars vides izglītības procesa organizēšanai izglītības iestādēs, vēsta laikraksts Diena. Pasaules mērogā nav nekāds jaunums, ka dabas zinātnes ir viena no izglītības nozares prioritātēm, arī ekoloģijas tēmas arvien aktualizējas. Pašlaik Ekoskolu programmā ir iesaistītas vairāk nekā 40 000 skolu visā pasaulē. Arī Latvija pamazām seko starptautiskajam piemēram, un šobrīd Ekoskolu programmai Latvijā reģistrējušās 168 izglītības iestādes, sākot ar pirmskolas izglītības iestādēm līdz augstskolām, iesaistot programmas aktivitātēs vairāk nekā 7400 pedagogu un 63 000 skolēnu un studentu. Ekoskolu programmas simbols ir Zaļais karogs. Tas tiek piešķirts skolām, kuras ir parādījušas vislabāko sniegumu, ieviešot Ekoskolu programmas prasības vides aizsardzībā un ilgtspējīgas attīstības veicināšanā skolā un tās apkārtnē.

To piešķir ekoskolu žūrija, pamatojoties gan uz skolu atskaitēm, gan arī apciemojot tās klātienē. Ekoskolas kritēriju sasniegšana parasti prasa vismaz divu gadus. Šogad Vodes izglītības fonds Ekoskolu programmas ietvaros īstenos kampaņu par atbildīgu dzīvesveidu, kuras laikā norisināsies virkne uz sabiedrību vērstu izglītojošu pasākumu, aktivitāšu un iedvesmojošu rīcības piemēru. Reģionālo aktivitāšu cikls aizsākās jau vakar, 29. aprīlī, un informatīvie pasākumi dažādās Latvijas skolās norisināsies visu maiju. Pasākumi aicina uz aktivitātēm: Iepazīsti Ekoskolas, kā arī lekcijām par atbildīgu dzīvesveidu un radošām pieejām izglītībā. Pēcāk norisināsies astoņas izzinošas darbnīcas, kuru veidošanā piedalīsies ekoskolu pārstāvji, radošā veidā iepazīstinot pārējos ar programmas astoņām tēmām. Dienas beigās dalībnieki dosies nelielā pārgājienā, to noslēdzot ar pikniku planētai – simbolisku ēdienreizi, kas sastāvēs no vietējas, bioloģiski audzētas un visādi citādi planētai draudzīgas pārtikas.

Ekoskolu Atbildīgā dzīvesveida kampaņa būs saikne starp mūsu dzīvesveidu, ikdienas izvēlēm un to nozīmi vides aizsardzībā un dabas resursu efektīvā izmantošanā. Kā jau iepriekš uzsvēris ekoskolu koordinators Latvijā Daniels Trukšāns, "kampaņa būs lieliska iespēja atrast veidus, kā ar vides izglītības palīdzību veicināt zinātkāri un vēlmi rīkoties".

Tuvākie ekoskolu Atbildīgā dzīvesveida kampaņas pasākumi citviet Latvijā:

9. maijs – Kalnciema vidusskola

12. maijs – Rēzeknes Valsts Poļu ģimnāzija

26. maijs – Ropažu vidusskola

29. maijs – Vidzemes Augstskola