PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

10450.jpeg
Foto: wavebreakmediamicro / 123RF
Latvijas vislielākā vērtība ir cilvēki, kuri var piedalīties pasaules līmeņa produktu izstrādē, tāpēc jācer, ka informācijas tehnoloģiju (IT) nozare tiks sadzirdēta.

Tā sacīja IT uzņēmuma "Accenture" Latvijas filiāles vadītājs Maksims Jegorovs, paužot vēlmi, lai datorika un programmēšanas pamati tiks mācīti katrā skolā.

"Šobrīd dzīvojam pārmaiņu laikmetā, kad ikvienam no mums ir jāpilnveidojas un jākļūst inovatīvākam, ātrākam un gudrākam. Daži uzskata, ka ir īstais laiks apgūt ķīniešu valodu un nākotnē runāšana tieši šajā mēlē palīdzēs iegūt labi apmaksātu darbu," pauda M.Jegorovs. "Par ķīniešu valodas apguvi lai spriež attiecīgie speciālisti, bet kā IT nozares uzņēmējs varu apliecināt, ka nozare pēdējo gadu laikā ir tikai progresējusi, tajā ir daudz inovāciju, biznesa iespēju un peļņas."

"Tiesa, satraukumu rada Eiropas Savienības prognozes, ka līdz 2020.gadam Eiropā dažādās nozarēs trūks aptuveni 900 000 IT speciālistu," piebilda eksperts.

Viņš vērš uzmanību arī uz to, ka "European Schoolnet" un projekta "Scientix" ziņojums atklāj, ka matemātikā, kas attīsta loģisko domāšanu, un dabaszinātnēs Latvijas skolēnu sniegums ir zem Eiropas mērķos noteiktās 15% atzīmes. "No vienas puses ir apsveicams, ka IT nozare ir sadzirdēta un, sākot no pagājušā gada 1.septembra, vairāk nekā 150 Latvijas skolās tika uzsākts pilotprojekts, lai skolēniem mācītu datoriku un programmēšanas pamatus. No otras puses žēl, ka datorika un programmēšanas pamati netiek mācīti katrā Latvijas skolā," skaidro M.Jegorovs.

M.Jegorovs atgādināja, ka programmēšanas valodas prasmes cilvēkam sniedz iespēju strādāt jau no 2.kursa ar lielāku atalgojumu nekā vidējais algu līmenis Latvijā. Tādejādi 100 programmēšanas valodas vārdu zināšana mēnesī var palīdzēt nopelnīt ap 2000 eiro, tajā pašā laikā 100 angļu vārdu zināšanas labākajā gadījumā dos 15 eiro pienesumu, informē aģentūra LETA.

"Latvija ir neliela valsts, mēs arī nevaram lepoties ar melno zeltu - naftu, bet mūsu bagātība ir cilvēki, kas sniedz pakalpojumus un rada produktus ar augstu pievienoto vērtību visai pasaulei. Latvijas speciālisti ir augsti novērtēti starptautiskajā līmenī. IT nozare katru gadu dod arī aizvien lielāku pienesumu mūsu valsts ekonomikā," sacīja M.Jegorovs.

Projektu "Start (IT)", kura mērķis ir panākt, lai datoriku mācītu ikvienam Latvijas skolēnam, veido Rīgas Tehniskā universitāte, "Accenture Latvia", Latvijas Informātikas skolotāju asociācija, "MAK IT", Valsts izglītības un satura centrs, "Exigen Services Latvia", Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācija, kā arī Rīgas Valsts 1.ģimnāzija un Rīgas 22.vidusskola.