PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

7193.jpeg
Foto: belchonock / 123RF
Kādā nelielā ciematā Francijas ziemeļos sākumskolu nācies slēgt tādēļ, ka blakus skolas ēkai dzīvojošā ģimene regulāri rīko orģijas. 

Ģimene terorizē gan skolēnus, gan skolotājus, nereti viņiem pat uzrīdot suņus. Laikraksts The Daily Telegraph raksta, ka šo ģimeni, kas nav maksājusi īres maksu, vismaz līdz pavasarim nav iespējams izlikt no mājas. Tomēr ir cerības, ka pilsētas mēra lēmums par skolas slēgšanu, ko plaši atspoguļojuši Francijas mediji, liks policijai atrast kādu iespēju, lai nodrošinātu mieru skolēniem.

"Mūsu ciemata skola ir slēgta uz nenoteiktu laiku," paziņojis Lisbūras ciemata (Nora - Padekalē reģionā) mēra vietnieks Vilijs Galē (Willy Gallet). Viņš stāstījis, ka skolas pagalms, kurā mēdz rotaļāties bērni, robežojas ar īpašumu, kurā dzīvo ļoti nelabvēlīga ģimene - gan vecāki, gan viņu nu jau pieaugušie dēli regulāri lietojot alkoholiskus dzērienus un skandalējot. "Viņi ir gan draudējuši skolotājiem un skolēniem, gan mēģinājuši viņiem uzbrukt, gan vairākas reizes palaiduši skolas pagalmā savus suņus, kuri nav pienācīgi baroti un tādēļ ir ļoti nikni," stāstījis mēra vietnieks.

Nesaprotamu iemeslu dēļ Francijas žandarmērija nav rīkojusies, lai sauktu skandālistus pie atbildības. Vienīgais, kas panākts, ir žandarmu dežūras skolas apkaimē, taču arī tās neesot regulāras, un gan skolēni, gan viņu vecāki atzinuši, ka viņiem ir bažas par drošību. "Šie kaimiņi vienmēr ir piedzērušies, un bērniem draud briesmas. Es savam dēlam atļauju iet uz skolu tikai tad, kad tur dežurē žandarmi," stāstījusi ciemata iedzīvotāja Paskalīna Lagaša (Pascaline Lagache). Deviņus gadus vecā Liliāna (Lilian) stāstījusi, ka viņai reizēm ir bail apmeklēt skolu. "Reiz viņi uzbruka manam brālim, kurš pie skolas vizinājās ar skrituļdēli, bet citreiz es redzēju, kā divi kaimiņa dēli nogalināja suni, kurš pārāk daudz rēja," meitenes sacīto citē The Daily Telegraph.

Laikraksts norāda, ka ģimene jau vairāk nekā trīs gadus nav maksājusi īres maksu, un nesen tiesa pieņēmusi lēmumu to izlikt no mājokļa. Taču Francijas likumi šajā ziņā ir humāni, un ziemā (no 1. novembra līdz 1. martam) nevienu bez pajumtes atstāt neļauj. Tas nozīmē, ka no bīstamajiem kaimiņiem skola varēs tikt vaļā, ātrākais, pavasarī. Ģimene, protams, ir informēta par gaidāmo izlikšanu, un šis lēmums tās izturēšanos padarījis vēl naidīgāku un mazāk prognozējamu, skaidrojis V. Galē, norādot, ka tas arī bijis galvenais iemesls, kādēļ nolemts skolu slēgt. "Tas bija jādara, pirms notikusi kāda traģēdija," stāstījis mēra vietnieks. Ziņa par skolas slēgšanu izraisījusi lielu rezonansi Francijas sabiedrībā - cilvēki pieprasa policijai rīkoties, lai savaldītu alkoholiķu ģimeni un Lisbūras bērniem atkal būtu iespēja mācīties.