PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Grāmatas, kuras izvēlas "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2020"
Grāmatas, kuras izvēlas "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2020"
Foto: Latvijas Mediji
Jau 21. gadu pēc kārtas, marts Latvijas grāmatu mīļotājiem ir zīmīgs ar LR Kultūras ministrijas finansētās lasīšanas veicināšanas programmas “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” noslēgumu un laureātu paziņošanu. Šis gads ir bijis neparasts, pandēmijas radīto ierobežojumu dēļ – jaunā realitāte ir likusi ikvienam pārskatīt savas vērtības, ikdienas ieradumus un prioritātes. Tā ir ierobežojusi mūsu iespēju ceļot fiziski, taču sekmējusi mūsu vēlmi, nepieciešamību un iespējas ceļot grāmatās. Tieši šajā neparastajā laikā laba grāmata ir kļuvusi par pirmās nepieciešamības preci, lai saglabātu pozitīvu skatu uz dzīvi.

Izdevniecības “Latvijas Mediji” izdotās grāmatas:  Annas Ļenasas “Krāsu mošķis”, Rasas Bugavičutes – Pēces “Puika, kurš redzēja tumsā” un Eves Hietamies “Tētis uz pilnu slodzi” ir ieguvušas augstāko atzinību Lasīšanas veicināšanas programmā “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2020”.

“Sirsnīgs paldies lasītājiem! Šī diena apliecina, ka grāmatas rada brīnumus. Cilvēki turpina mīlēt un lasīt grāmatas, un tā ir pati lielākā balva gan autoriem, gan tulkotājiem un izdevējiem,” pateicības vārdus lasītājiem saka izdevniecības “Latvijas Mediji" direktore Evija Veide.

Katalāņu rakstnieces un ilustratores  Annas Ļenasas bērnu grāmata “Krāsu mošķis ieguva pirmo vietu kategorijā 5+.

“Mani pārsteidz, cik ļoti saprotami viegli mans trīsgadnieks sevī mācās atpazīt emocijas! Tikai vienu reizi situācijā, kad viņš iesita brālim, mēs abi kopā paņēmām grāmatu, lai pārrunātu, kādas krāsas mošķītis tagad viņam pamodies. Un viņš vēl negribēja saukt neko vārdos, tikai parādīja. Un es aicināju padomāt, kā tagad jūtas brālis. Un tad es uzdevu viņam jautājumu – varbūt bija kaut kas, kāpēc brālis tagad ir zilais mošķītis (bēdīgs), jo nākamais solis pēc emociju atpazīšanas ir saistīt tās ar kādu darbību. Un tad viņš atbildēja, ka tas tāpēc, ka esot iesitis. Un es aicināju viņu padomāt, varbūt ir kaut kas tāds, ko viņš varētu darīt, lai brālis būtu atkal priecīgs, un viņš aizskrēja atvainoties. Un tad atskrēja atpakaļ, lai parādītu man grāmatā, ka tagad gan viņš, gan brālis ir dzeltenie – prieka mošķīši,” saka grāmatu blogere Agnese Kalēja.

Latviešu dramaturģes Rasas Bugavičutes – Pēces romāns “Puika, kurš redzēja tumsā” ieguva pirmo vietu kategorijā 15+.

“Šī grāmata noteikti nav literatūra tikai bērniem. Arī man kā pieaugušajam šis bija ļoti izglītojošs materiāls humora mērcē. Es tiešām nebiju iedomājusies par daudzām niansēm, kas ir neredzīgu vai vājredzīgu cilvēku dzīvē. Vienā dienā izlasāms, dzīvības ļoti pilns teksts, kas aizrauj līdzi nemanot. Bet pie grāmatas pēdējā teikuma man sakņudina degunu un acīs saskrien karstums,” saka grāmatu blogere Līva Alksne.

Somu rakstnieces Eve Hietamies “Tētis uz pilnu slodzi” ieguva pirmo vietu kategorijā Vecāku žūrija.

“Grāmata tiešām ir ļoti aizraujoša, tā liek smīnēt, pasmaidīt un arī skumt, jo man pazīstams ir pilnīgi viss, ko piedzīvojis Anti Pasenens. Vienīgi es esmu sieviete un tiek uzskatīts, ka sievietes šādā situācijā ir izdevīgākā pozīcijā. Vai tas tiešām tā ir? Nezinu. Es vienmēr esmu darījusi to, ko dara Anti – audzinu savu dēlu. Par to vai tas ir grūti, es nekad neesmu domājusi. Es daru to, kas man jādara, gluži kā jebkurš normāls vecāks. Tomēr domāju, ka šo grāmatu droši varētu pievienot jaunā tēta komplektam. Iespējams, ka pēc šīs grāmatas izlasīšanas vīrietim būtu skaidrāks priekšstats par to, kas sagaida viņa ģimeni un cik daudz ir jāspēj cilvēkam, kas viens pats paliek mājās ar zīdaini” grāmatu blogere Siena kaudze.