PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

11853.jpeg
Foto: Saeimas Kanceleja
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite aicinājusi valdību pārkārtot Lietuvas profesionālās izglītības sistēmu.

Prezidente norādījusi, ka šobrīd tā patiesībā gatavo speciālistus nevis savas valsts tautsaimniecībai, bet emigrācijai, informē aģentūra LETA.

"Lietuvā profesionālā izglītība ir vēl sliktākā stāvoklī nekā augstākā izglītība. Mums ir vairāk nekā 70 profesionālās izglītības iestāžu, bet to programmas orientētas lielākoties divos virzienos - viesnīcas un skaistumkopšana," uzsvērusi prezidente. "Faktiski mēs gatavojam speciālistus nevis savai ekonomikai, savas uzņēmējdarbības attīstībai, bet emigrācijai."

Pēc D.Grībauskaites teiktā, profesionālo izglītības iestāžu rīcībā nereti ir milzīgas ēkas, taču tās "strādā kā Darba biržas - daudz darbinieku un maz rezultātu".

Gan Lietuvas augstskolas, gan profesionālās mācību iestādes šobrīd gatavo speciālistus, "lai attaisnotu savas pastāvēšanas leģitimitāti", prezidente izteikusies, atklājot Lietuvas nacionālo karjeras nedēļu lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnu remonta un apkopes bāzē Karmēlavā pie Kauņas.

"Šai valdībai tiešām ir iespējas parādīt, ko mēs varam paveikt tiklab profesionālajā, kā augstākajā izglītībā. Tās ir jomas, kas izmaksā ļoti dārgi, bet tās ir arī vismazāk reformētās un visatpalikušākās jomas," viņa atzinusi.

D.Grībauskaite norādījusi, ka tādas kompānijas kā "Ryanair" gribētu paplašināt savu darbību Lietuvā, taču saskaras ar speciālistu trūkumu un spiestas daļu darbinieku ievest no citām valstīm. Viņa aicinājusi skolēnus izraudzīties pieprasītākās specialitātes.

Kā lēsusi investīciju attīstības aģentūra "Investuok Lietuvoje", tuvāko sešu gadu laikā vislabākās iespējas atrast darbu Lietuvā būs elektronikas, lidaparātu apkopes un informācijas tehnoloģiju nozares profesionāļiem. Kopējais darbinieku pieprasījums šajās jomās sasniegs aptuveni 20 000, tādēļ minētajām nozarēm pašlaik jāpievērš īpaša uzmanība.

Nacionālajā karjeras nedēļā, kas Lietuvā tiek rīkota kopš 2013.gada, kopumā jau piedalījušies vairāk nekā 30 000 jaunieši. Šogad tās laikā paredzētas aptuveni 600 dažādas tikšanās, kurās piedalīsies 16 000 skolēni, un ar viņiem tiksies vairāk nekā simts Lietuvas uzņēmēju.