PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

9384.jpeg
Foto: racorn / 123RF
Mūsdienās lielu daļu Ziemassvētku apsveikumu saņemam elektroniski, jo palielinās laiks, ko pavadām izmantojot internetu datorā vai viedtālrunī.

Vienlaikus nozīmīgāks kļūst jautājums par datu drošību, jo svētku dunā, saņemot elektroniskus apsveikumus vai dāvanas, kļūstam neuzmanīgāki, kas ļauj aktivizēties krāpniekiem.

“Drošība ir tikpat būtisks digitālās vides aspekts kā prasmes lietot šo vidi. Proti, ir skaidrs, ka nepietiek tikai ar prasmi izmantot sociālos tīklus; ikvienam to lietotājam jāizprot arī ar šo tīklu lietošanu saistītie drošības riski. Par ieteikumiem drošai digitālās vides lietošanai būs dzirdējis gandrīz katrs, tomēr pieredze rāda, ka šim aspektam joprojām pievēršam pārāk maz uzmanības. Šobrīd digitālo vidi izmanto praktiski visu vecumu lietotāji, tai skaitā bērni, tāpēc ir sevišķi būtiski rūpēties par informācijas un mediju pratību, kā arī drošības jautājumu apguvi jau gana agrā vecumā. Pasaulē šīs prasmes tiek mācītas jau no sākumskolas vecuma, un no šī mācību gada tās tiek mācītas arī Latvijā - 157 skolās tiek piedāvāta Accenture Latvia un Valsts izglītības satura centra izstrādātā pilotprojekta programma – datorika”, stāsta Accenture Latvijas filiāles vadītājs Maksims Jegorovs.

Izglītības projekts Start(IT) sniedz 5 ieteikumus, kā atpazīt un izvairīties no krāpnieciskiem svētku apsveikumiem.

1.      Viltus apsveikumu var saņemt arī no pazīstamas personas vai zināma uzņēmuma

Krāpnieki ir attapīgi un viltīgi, reizēm e-pasta kastītē iekrīt vēstule no pazīstama adresāta, kurā ir īss teksts un hipersaite ved uz it kā īsto apsveikumu. Ieteikums ir novietot peles kursoru uz hipersaites, uz tās neklikšķinot, pārbaudīt vai hipersaites adrese ir zināma, ja tomēr nav, tad labāk sazināties ar sūtītāju un pārliecināties, ka apsveikums ir patiess.

2.      Lejupielādējams Ziemassvētku apsveikums

Svarīgi ir pievērst uzmanību, vai ienākošajam e-pastam ir pielikums. Ja vēstule ir no nepazīstama cilvēka, tai ir aizdomīgs temata nosaukums un pievienots pielikums, šādu e-pastu nav ieteicams atvērt. Aiz viltvāržu pielikumiem visbiežāk satur ļaunas programmas, kas ne tikai var sabojāt datora cieto disku un tajā esošus failus, bet arī nozagt lietotāja datus un paroles.

3.      Tiek prasīta personiska informācija

Ja Ziemassvētku dāvanu sola atsūtīt uz mājām, tās piegādei tiek prasīta adrese vai satikšanās klātienē, labāk neatbildēt uz šādu apsveikumu. Der atcerēties, ka internetā nedrīkst svešiniekiem izpaust dzīvesvietas adresi, telefona numuru vai personisku informāciju par citiem ģimenes locekļiem. Krāpnieki ir pietiekami zinoši, lai izmantotu šo informāciju ļaunprātīgos nolūkos.

4.      Jāreģistrējas ar savu e-pastu un paroli

Internetā ir daudz mājaslapu un pakalpojumu, kas piedāvā elektroniskus apsveikumus svētkos. Ziemassvētki ir viens no tiem laika periodiem, kad palielinās šādu pakalpojumu pieprasījums. Krāpnieki to izmanto un izveido lapas ar līdzīgu izskatu, lai cilvēki tās viegli varētu sajaukt ar īstajām un izkrāptu no cilvēkiem datus. Ja saņemts elektronisks apsveikums vai dāvana svētkos, bet tā saņemšanai nepieciešams ievadīt savu e-pasta adresi un esošo paroli, taču šāda mājaslapa iepriekš nav redzēta vai tikai izskatās līdzīga oriģinālai, tad visticamāk tas ir krāpniecības mēģinājums. Sava e-pasta paroli ievadiet tikai un vienīgi, lai pieslēgtos savam e-pastam un citiem saviem interneta resursiem.

5.      Sociālo tīklu vilinošās iespējas

Sociālie tīkli īpaši pirms Ziemassvētkiem ir pārpildīti ar konkursiem, akcijām un izdevīgiem piedāvājumiem. Cilvēkiem ir liela uzticība uzņēmumu sociālo tīklu kontiem un to rīkotajiem konkursiem, tādēļ arī mazāk zināmi uzņēmumi izmanto šo reklāmas veidu. Te paveras izdevība dažādām krāpniecības iespējām, kas var sabojāt visus svētkus. Ja izdodas uzvarēt kādā konkursā, ieteikums ir kritiski izvērtēt prasīto informāciju un nebaidīties uzdot jautājumus, par to, kādam nolūkam nepieciešami šie dati.