PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

10894.jpeg
Foto: bialasiewicz / 123RF
Visu trīs Igaunijas valdības koalīcijas partiju līderi ceturtdien noraidīja iespēju mīkstināt igauņu valodas mācību prasības skolās.  

Sēdē tika lemts par skolām, kur mācību valoda ir krievu, lai gan šonedēļ par iespēju mīkstināt valodas prasības bija paziņojis Tallinas vicemērs Mihails Kelvarts no valdošās Centra partijas.

"Izskatās, ka tā ir bijusi komunikācijas kļūme. Gluži pretēji - mēs plānojam pastiprināt šīs valodas prasības," žurnālistiem ceturtdien sacīja premjerministrs un Centra partijas līderis Jiri Ratass.

Viņš paskaidroja, ka valdības koalīcijas līguma sarunu gaitā panāktie principi paredz, ka valdība sāks pilotprojektus, ļaujot skolām, kurās krievu valoda ir mācību valoda, pēc pašvaldības lūguma piešķirt lielāku izvēles brīvību valodu mācīšanā, tomēr tādā gadījumā šo skolu absolventiem igauņu valodas eksāmens būs jānokārto augstākajā "C1" līmenī. Pašlaik skolu ar krievu mācību valodu vidusskolu absolventu valodas zināšanām ir jāatbilst vismaz "B2" līmenim.

J.Ratass solīja skolām, kas iesaistīsies pilotprojektā, sniegt lielāku finansiālo atbalstu skolotāju un mācību materiālu resursu nodrošināšanai, informē aģentūra LETA.

Arī "Tēvzemes" un "Res Publica" savienības (IRL) līderis un aizsardzības ministrs Marguss Tsahkna apliecināja, ka netiks mainīta likuma norma, ka Igaunijas pamatskolās un ģimnāzijās 60% priekšmetu ir jāmāca igauņu valodā.

"Tomēr mums ir jāsniedz būtiski lielāks ieguldījums, pārskatot metodiku šajās pamatskolās un ģimnāzijās, kuras lielā mērā ir krievvalodīgas, lai to absolventu reālais [valsts] valodas zināšanu līmenis būtu augsts," viņš klāstīja, atgādinot, ka valdības koalīcijas līgumā ir konkrētas summas un termiņi tam, lai uzlabotu igauņu valodas apmācības valstī.

Savukārt Sociāldemokrātiskās partijas līderis Jevgeņijs Osinovskis norādīja, ka pirms dažām nedēļām kopā ar M.Kelvartu piedalījies laikraksta "Postimees" diskusijā krievu valodā un Tallinas vicemērs nepauda tādus paziņojumus kā šonedēļ intervijā "Interfax".

Intervijā "Interfax" M.Kelvarts sacīja, ka izglītība krievu valodā Igaunijā piedzīvo regresu, bet jaunā valdība Centra partijas vadībā ir gatava mīkstināt stingrās prasības. Tā esot gatava izskatīt problēmu pēc padomnieku un pašvaldību lūguma. "Izskatīsim katru gadījumu atsevišķi," viņš piebilda.

M.Kelvarts iepriekš, kad vēl notika sarunas par koalīcijas līgumu, "Postimees" sacīja, ka Centra partija varētu pārliecināt koalīcijas partnerus par vairākuma priekšmetu mācīšanas krievu valodā atjaunošanu valsts skolās.

J.Ratass novembra sākumā kļuva par Centra partijas, kas pēdējos nepilnus desmit gadus bija parlamenta opozīcijā, priekšsēdētāju, nomainot amatā par prokrieviski noskaņoto uzskatīto Edgaru Savisāru.

Pirms J.Ratasa apstiprināšanas premjera amatā Igaunijā virmoja bažas par prokrievisku valdību, tomēr J.Ratass to noliedza. Viņš paziņoja, ka Krievija ir okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu, un pašreizējā Igaunijas un Krievijas attiecību situācijā Centra partijas un Krievijā valdošās "Vienotās Krievijas" sadarbības līgums nedarbojas.