PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

9322.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja. Attēlā: Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.
Izglītības un veselības aizsardzības nozarēs ir jāveic pamatīgas un skaidras reformas, jo gadu no gada šīs jomas prasa papildu līdzekļus.

Neskatoties uz to, netiek izvērtēts jau piešķirtā finansējuma izlietojums, tā intervijā laikrakstam Neatkarīgā Rīta Avīze norādījis Latvijas Bankas (LB) prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Pēc viņa teiktā, viens no riskiem ir ieslīgšana pašapmierinātībā, kurai nedrīkstam ļauties nākamgad. "Viss ir labi, Latvija attīstās, skaitļi rāda labu ainu. Taču, ja novērtējam izglītības un veselības aizsardzības sistēmas, laiks netiek izmantots, strukturālās reformas ir atliktas," nobažījies LB prezidents.

Viņš pauž cerību, ka 2016.gadā abās minētajās nozarēs tiks veiktas pamatīgas un skaidras reformas. Pēc I.Rimšēviča domām, valstī ir pietiekami daudz gudru un spējīgu cilvēku, kuri uz to ir spējīgi, galvenais - jāpārliecina politikas īstenotāji par reformu nepieciešamību.

Pēc LB prezidenta domām, aizejošo 2015.gadu var dēvēt par Latvijas neizmantoto iespēju gadu. "Latvijas ekonomikas izaugsme notiek laikā, kad daudzas citas valstis stagnē vai piedzīvo recesiju. Taču šajā laikā Latvija nav mācējusi sabalansēt savu budžetu un turpina dzīvot pāri saviem līdzekļiem, tā radot nenoteiktību, turklāt nemitīgi mainot spēles noteikumus un nodokļu likumus."

LB prezidents jau iepriekš publiski kritizējis nākamā gada valsts budžeta plānu un mudinājis veikt pamatīgu tā inventarizāciju, lai izskaustu liekus tēriņus.