PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

10888.jpeg
Foto: Foto : Reinis Inkēns / Saeimas kanceleja
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sadarbība vērtējama ar divnieku un mazu plusu.

Par to ir pārliecināta arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Intervijā aģentūrai LETA Inga Vanaga pauda, ka IZM vadībai ir konceptuāli citāda izpratne par to, kas ir sociālais dialogs. Tāpēc ar IZM vienmēr arodbiedrībai bijušas un ir sadarbības problēmas, uzsvēra I.Vanaga.

"Esmu viņiem acīs teikusi, ka neesam pret reformām - esam pret veidu, kādā IZM izvēlas tās realizēt - pret sasteigtību, neizdiskutētību, necaurskatāmību. Ministrijā ļoti daudziem nenāktu par sliktu iziet kursu pārmaiņu vadībā, kā arī komunikācijā. Mēs esam gatavi diskutēt par reformām, bet lielākā problēma ir sadarbībā - ir puspatiesības, kurš kuru apspēlēs," sadarbību raksturoja I.Vanaga.

Kopumā gan sadarbība nav bezcerīga, uzsvēra I.Vanaga, piebilstot - ja viņai tā būtu jānovērtē piecu ballu sistēmā, tad "tā ir tuvāk divniekam - divi ar mazu plusiņu".

"Viss tiek panākts ar mūsu uzstājību, neatlaidību, ar konfliktiem, ar apelēšanu pie Ministru kabineta lēmumiem, spēkā esošajiem likumiem. Ir lietas, kas virzās uz priekšu, tomēr ar ļoti lielu laika nobīdi. Piemēram, ja mēs runājam par pedagogu darba samaksas grafiku un vienā sēdē visas puses vienojas, ka aktivitāte tiek sākta 2018.gada janvārī, tad, aizejot uz nākamo sēdi, konstatējam - grafika projektā IZM vienpersoniski jau ierakstījusi 2019.gada janvāri. Tāpat IZM piekopj praksi nemitīgi būtiskas reformas valdības dienaskārtībā iekļaut piektdienas pēcpusdienā, neievērojot ierasto normatīvo aktu aprites procedūru. Uz to norāda ne tikai LIZDA," nobažījusies I.Vanaga.

I.Vanaga uzsvēra, ka saspīlētas attiecības starp ministriju un arodbiedrību veicina tas, ka IZM virzītās reformas netiek īstenotas pietiekami profesionāli un pārdomāti.

"Jo neprofesionālāk tiek virzīta reforma, jo asāka ir ieinteresētās puses reakcija. Uzskatu, ka [izglītības un zinātnes ministra Kārļa] Šadurska, kurš ir ļoti pieredzējis politiķis, darbības principos ir ļoti daudz viltīguma, nerēķināšanās un nepārdomātības elementu, tādējādi mūs visus dabūjot sev krāgā. Ja visu laiku sociālo partneri cenšas piemānīt, apspēlēt, tad, gribi vai negribi, sadarbība neveidosies konstruktīva. Ir neuzticēšanās - ļoti iztrūkst pozitīvas pieredzes sadarbībā ar IZM," piebilda I.Vanaga.