PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

9253.jpeg
Foto: iofoto / 123RF
Neatkarīgi no tā, kāda ir katra pedagoga emocionālā nostāja, profesionālā nostāja būs pāri visam. 

Tā, runājot par patvēruma meklētāju bērnu integrēšanu Latvijas skolās, vakar, 19.novembrī, republikas pilsētu un novadu izglītības pārvalžu vadītāju un izglītības speciālistu seminārā sacīja Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietniece, Izglītības departamenta direktore Evija Papule.

Viņa norādīja, ka vēl nav informācijas no visiem novadiem par skolām, kurās varētu mācīt patvēruma meklētājus, taču, pēc viņas domām, šai apmācībai nevajadzētu notikt pārlieku izkliedēti - pēc viņas domām, labāk izvēlēties mazāku izglītības iestāžu skaitu, lai viss notiktu koncentrētāk, informē ziņu aģentūra LETA.

Toties Latviešu valodas aģentūras direktora vietniece Dace Dalbiņa sacīja, ka ir jādomā par to, lai patvēruma meklētāju, bēgļu un alternatīvo statusu ieguvušie bērni nonāktu Latvijas skolās. Savukārt pedagogiem ir jābūt gataviem strādāt ar bērniem, kam ir dažāda valodu prasme. Tāpat viņa norādīja uz nepieciešamību uzlabot pedagogu prasmes un zināšanas, piedāvājot profesionālās pilnveides kursus, starpkultūru kursus, meistarklases, individuālo atbalstu u.c. "Gribu teikt, ka ļoti svarīgs ir komandas darbs," sacīja D. Dalbiņa.

Savukārt Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Dmitrijs Trofimovs atgādināja, ka latviešu valodas mācīšanās notiks no pirmās ierašanās dienas. Viņš pastāstīja, ka pirms tam tiks īstenots pilotprojekts, kurā latviešu valodas apmācību un Kultūras ministrijas veidotos integrācijas kursus varēs testēt uz tiem irākiešiem un afgāņiem, kas jau ir šeit.

"Ja cilvēku skaits paliks tāds, kāds tas ir noteikts - 531 persona tuvāko divu gadu laikā -, tad mēs no tā varam tikai iegūt," sacīja D.Trofimovs, piebilstot, ka patvēruma meklētāju uzņemšana un integrācija prasīs daudz darba, taču tas sniegs gan pieredzi, gan iespēju iepazīt citas kultūras. D.Trofimovs norādīja, ka Latvija uzņems bēgļus no Sīrijas, Eritrejas un Irākas un lielākie izaicinājumi gaidāmi ar bēgļiem no Eritrejas tieši valodas dēļ.

Toties E.Papule piebilda, ka palīdzību saziņai ar patvēruma meklētājiem pieteikušies sniegt Latvijas Universitātes studenti no Āzijas studiju nodaļas. Viņa arī norādīja, ka veiksmīgākas integrācijas labad Latviešu valodas aģentūra sākotnēji ir apņēmusies mācīt ģimenes, jo bērni valodu apgūstot ātrāk un viņi var palīdzēt integrēt pieaugušos.

E.Papule sacīja, ka, piemēram, ukraiņu bēgļiem ir iespēja mācīties Rīgas Ukraiņu vidusskolā, kas ir ļoti pozitīvi, taču patvēruma meklētāji no Sīrijas, Irākas un Eritrejas tiks integrēti latviešu skolās, un mācības viņiem notiks tikai latviski.