PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

7264.jpeg
Foto: vadimgozhda / 123RF
Latvijā norisinās ikgadējā akcija "Atpakaļ uz skolu", kuras laikā eksperti - Eiropas Savienības (ES) institūciju darbinieki, valsts un pašvaldības iestāžu pārstāvji, NVO aktīvisti un citi speciālisti tiek aicināti tikties ar vidusskolēniem visā Latvijā, informēja akcijas koordinatori.

Akcijas mērķis ir sekmēt jauniešu interesi par karjeru un profesionālo izaugsmi, tostarp iepazīstināt ar ES sniegtajām iespējām. Tuvojoties Eiropas dienai, kas tiek atzīmēta 9.maijā, ekspertu vizītes skolās norisināsies intensīvāk, tādēļ eksperti tiek aicināti pieteikt dalību akcijā līdz 13.aprīlim, aizpildot elektronisko pieteikuma anketu mājaslapā "www.esmaja.lv".

Pirmās šī gada akcijas "Atpakaļ uz skolu" ekspertu vizītes jau notikušas Rīgas 46.vidusskolā un Rīgas Rīnūžu vidusskolā. Tur ar jauniešiem tikās Baltijas jūras valstu padomes sekretariāta pārstāve Zane Šime.

"Piedaloties akcijā jau piekto gadu, pārliecinos par vidusskolēnu interesi par ES, tātad arī akcijas būtiskumu. Šī ir lieliska iespēja Eiropas lietu ekspertam ne vien iepazīstināt ar saviem ikdienas darba pienākumiem, bet arī iedvesmot topošos profesionāļus. Savukārt man personīgi bija vērtīgi iepazīt skolēnu priekšstatus un zināšanas par Eiropu," savu dalību akcijā raksturoja Z.Šime.

Savukārt Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroja reģionālo projektu vadītāja Jolanta Borīte tikās ar jauniešiem savā dzimtajā Salacgrīvas vidusskolā. Salacgrīvas vidusskolas pārstāve Iveta Kupča pēc tikšanās atzina, ka skolēniem ir saistoši dzirdēt stāstus no bijušā skolas audzēkņa, ne tikai par eksperta darba ikdienu, bet arī skolas dzīvi agrāk. "Tikšanās ar mūsu skolas audzēkni Jolantu bija ļoti iedvesmojoša - caur humoru un vieglumu viņa stāstīja par savas karjeras izaugsmi. Viņas uzstāšanās atstāja jauniešiem tik svarīgo pārliecību, ka viss ir iespējams," uzsvēra I.Kupča.

Interesi un dalību akcijā izrādījušas arī vēstniecības - Somijas vēstniecības Latvijā pārstāvji jau paguvuši viesoties Alūksnes novada Bejas pamatskolā.

Savukārt atzīmējot 2018.gadu kā Eiropas Kultūras mantojuma gadu, akcijā īpaši aicināti iesaistīties kultūras nozarē strādājošie.

Akcija "Atpakaļ uz skolu" Latvijā tiek rīkota kopš 2008.gada. Par šīs iniciatīvas Eiropas lietu ekspertu var kļūt ikviens, kurš savā ikdienā ir profesionāli saistīts ar ES tematiku, strādājot ES institūcijās, valsts vai pašvaldības iestādēs, vai nevalstiskajā sektorā. Akcijas ietvaros eksperti var apmeklēt kādu no akcijai pieteiktajām skolām, doties uz savu dzimto skolu vai apciemot jebkuru citu Latvijas izglītības iestādi.

Akciju "Atpakaļ uz skolu 2018" rīko Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā sadarbībā ar jaunatnes organizāciju "Klubs "Māja" – jaunatne vienotai Eiropai", informē aģentūra LETA.