PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

9196.jpeg
Foto: auremar / 123RF
No šodienas līdz 10.decembrim Valsts probācijas dienests (VPD) organizēs Izlīguma nedēļu.

Tās laikā VPD informēs sabiedrību par izlīguma iespējām un taisnīguma atjaunošanas pamatprincipiem, informē ziņu aģentūra LETA.

VPD norāda, ka, ņemot vērā to, ka pēdējā laikā aktualizējušies jautājumi par jauniešu konfliktiem skolā, kas visspilgtāk izpaužas jauniešu savstarpējā necieņā un agresijā, VPD pasākuma Izlīguma nedēļa laikā organizēs aktivitātes ar nosaukumu "Taisnīguma atjaunošanas principu iedzīvināšana skolas vidē: resurss pozitīvām pārmaiņām".

VPD teritoriālo struktūrvienību darbinieki visā Latvijā dosies uz savas pilsētas izglītības iestādēm, kurās organizēs informatīvos seminārus un kopā ar audzēkņiem un pedagogiem diskutēs par taisnīguma atjaunošanas pieeju ieviešanu skolas vidē, kas vērstas uz pozitīvu konfliktu risināšanu. Viena no taisnīguma atjaunošanas pieejām ir izlīgums, kas ir strukturēts sarunu process, kurā brīvprātīgi piedalās cietušais un likumpārkāpējs un kuru vada neitrāla persona - starpnieks -, palīdzot iesaistītajām pusēm vienoties par savstarpēji pieņemamu un taisnīgu risinājumu.

Latvijā ik gadu ar izlīguma starpniecību tiek rasti risinājumi vairāk nekā 1000 konfliktiem, kas radušies noziedzīgu nodarījumu rezultātā. Vairumā gadījumu likumpārkāpējs un cietušais vienojas par nosacījumiem, kas mazina noziedzīgā nodarījuma radītās sekas un atjauno taisnīgumu. Izlīgums ir īpaši efektīva metode, kā risināt konfliktus jauniešu vidē, lai novērstu gadījumus, kad jaunietis nonāk tiesībsargājošo institūciju redzeslokā par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu.

Pasākuma laikā Rīgas sociālajiem pedagogiem tiks piedāvāta iespēja piedalīties VPD rīkotajos informatīvajos semināros, kuri notiks šodien, 12.novembrī, 26.novembrī un 10.decembrī un kuru laikā sociālie pedagogi tiks iepazīstināti ar taisnīguma atjaunošanas pamatprincipiem un konfliktu risināšanas metodēm skolu vidē, tas ir, izlīguma sanāksmi un miera apļiem.