PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

9357.jpeg
Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Kanceleja
Izglītības un zinātnes jomas eksperti pauž atbalstu izglītības un zinātnes ministrei Mārītei Seilei iesākto darbu turpināšanai arī jaunās valdības sastāvā.

Latvijas Universitātes asociētais profesors Vjačeslavs Kaščejevs sociālajā tīklā "Twitter" un "Facebook" sācis aptauju par nozares atbalstu Seilei.

V.Kaščejevs norādīja, ka viņa mērķis bija pievērst sabiedrības uzmanību tam, ka starp aktīviem spēlētājiem izglītības un zinātnē nozarē patiesībā ir ļoti liels atbalsts M.Seilei, informē ziņu aģentūra LETA.

Atbalstu pašreizējai ministrei pauž daudzi nozares eksperti un profesionāļi, tostarp, piemēram, matemātiķis Andris Ambainis, kurš sociālajos tīklos rakstījis, ka M.Seile "atstāja visnotaļ kompetenta cilvēka iespaidu".

V.Kaščejevs vēlētos saņemt partijas "Vienotība" skaidrojumu un pamatojumu tam, kāpēc M.Seile nevarēšot turpināt pildīt ministra pienākumus - viņa nespēj īstenot partijas programmu vai ir kādi citi iemesli?

Viņaprāt, ir ļoti svarīgi, lai notiktu saruna pēc būtības - ja pastāv vienošanās par to, ka iesāktie darbi, kas veikti pēdējā gada laikā, ir jāturpina, tad kādi tieši ir politiķu pārmetumi. "Vai politiskā atbalsta trūkums grūtu lēmumu pieņemšanā nav traucējis M.Seilei realizēt darbus?" jautā V.Kaščejevs.

Sociālajos tīklos V.Kaščejevs izplatījis Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) mājaslapā publicēto aptauju par atbalstu M.Seilei darbu turpināšanā - aptaujas rezultāti rāda izteiktu atbalstu M.Seilei. Šai aptaujai noslēdzoties, V.Kaščejevs sociālajos tīklos izveidojis savu aptauju, tajā jautājot to pašu, kā rezultātā, saņemot teju 800 personu atbildes, 70% norāda uz to, ka M.Seilei būtu jāturpina iesāktais darbs.

V.Kaščejevs uzskata, ka ir nopietni jārunā par to, kādi tad ir politiķu ieteikumi un ierosinājumi, kā uzlabot reformu gaitu, vai arī esošā situācija ir tikai iegansts kādiem citiem procesiem.

Zinātnieks uzskata, ka ir ļoti būtiski saglabāt nemainīgus principus, kas pieņemti M.Seiles darbības laikā.

"Neviens mēs neesam ideāls, bet svarīgi ir, lai process netiek pārtraukts. Izglītības nozarē nevar vienā gadā prasīt rezultātus, tas ir absurdi. M.Seiles vadībā iesāktas lietas ir jāturpina," pārliecināts V.Kaščejevs.

Viņš uzsver, ka, pateicoties M.Seilei, zinātnieku kopiena atkal Izglītības un zinātnes ministriju sāka uztvert nevis kā pretinieku, bet gan kā sabiedroto.

"Nevar pieļaut, ka tā ir politika, kas visu uzliek uz bremzēm. Vienmēr var kaut ko uzlabot, bet, manuprāt, iztrūkstošā saite ir politiskā līmeņa saikne ar ministri un izpildvaru," norādīja V.Kaščejevs, uzsverot, ka nepopulāru un sarežģītu lēmumu pieņemšanā M.Seilei trūcis šī politiskā atbalsta.