PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

Izglītības procesā arī turpmāk varēs lietot skolēnu vajadzībām iepirktās nemedicīniskās auduma sejas maskas
Izglītības procesā arī turpmāk varēs lietot skolēnu vajadzībām iepirktās nemedicīniskās auduma sejas maskas
Foto: pexels
Turpmāk kā sejas maskas būs atļauts lietot medicīniskās sejas maskas vai ne zemākas klases kā FFP2 respiratorus bez vārsta - to paredz šodien, 2022. gada 18. janvārī, valdībā pieņemtie grozījumi noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai. Tomēr attiecībā uz izglītības procesu pastāv izņēmums – skolēni arī turpmāk varēs lietot valsts iepirktās nemedicīniskās auduma sejas maskas.

Grozījumi nosaka, ka izglītības procesā iekštelpās skolēni pamata un vidējā izglītības pakāpē (tai skaitā interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās) var izmantot nemedicīniskos (auduma) aizsegus, kas iepirkti skolēnu vajadzībām. Minētie izglītojamie arī sabiedriskajā transportā varēs lietot šos nemedicīniskos (auduma) aizsegus. Šāds izņēmums par nemedicīnisku (auduma) aizsegu lietošanu izglītības procesā un tā nodrošināšanā iekštelpās attiecas arī uz nodarbinātajiem pirmsskolas, pamata un vidējā izglītības pakāpē (tai skaitā interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās). Izņēmumi neattiecas uz profesionālās tālākizglītības un profesionālās pilnveides programmu īstenotājiem un dalībniekiem.

Skolēnu rīcībā ir izglītības iestādēs izsniegtie, valsts centralizētā iepirkumā iegādātie nemedicīniskie (auduma) aizsegi, kas atbilst noteiktiem kvalitātes standartiem un garantē pietiekamu izelpojamā un ieelpojamā gaisa filtrāciju.

Bērni no 7 līdz 12 gadu vecumam, apmeklējot citas sabiedriskās vietas, varēs lietot nemedicīniskos (auduma) aizsegus. Savukārt skolēniem vecumā no 12 gadiem, apmeklējot citas sabiedriskās vietas, būs jālieto medicīniskās maskas vai ne zemākas klases kā FFP2 respiratori (izņemot sabiedrisko transportu). Šāds lēmums pieņemts, jo atbilstoši starptautisko veselības organizāciju rekomendācijām mutes un deguna aizsegus pieaugušajiem sāk lietot no 12 gadu vecuma.