PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

9568.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
Aģentūra LETA publicē Māra Kučinska jaunās valdības izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska biogrāfiju.

Jaunās valdības izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis dzimis 1959.gada 11.oktobrī. 1982.gadā K.Šadurskis absolvējis Rīgas Tehnisko universitāti, iegūstot grādu lietišķās matemātikas specialitātē. 1992.gadā Latvijas Universitātē ieguvis doktora grādu matemātikā, informē ziņu aģentūras LETA publicētā biogrāfija.

2002.gadā K.Šadurskis kļuva par RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes Varbūtību teorijas un matemātiskās statistikas katedras vadītāju, savukārt tā paša gada rudenī ievēlēts astotajā Saeimā, Einara Repšes valdībā kļūstot par izglītības un zinātnes ministru. Pēc pusotra gada Saeimas opozīcijas deputāti iesnieguši lēmumprojektu par neuzticības izteikšanu K.Šadurskim saistībā ar Izglītības likuma grozījumos noteiktajām mācību valodu proporcijām. Ministra amatu K.Šadurskis zaudēja līdz ar E.Repšes valdības demisiju. Tad atjaunots Saeimā.

2006.gadā K.Šadurskis iecelts par toreizējās aizsardzības ministres Lindas Mūrnieces ārštata padomnieku valsts pārvaldes jautājumos. Šajā pašā gadā K.Šadurskis ievēlēts arī 9.Saeimā, kā arī kļuvis par profesoru RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes Varbūtību teorijas un matemātiskās statistikas katedrā.

2010.gadā pārvēlēts arī 10.Saeimā, savukārt pēc bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera rīkojuma par Saeimas atlaišanu un tautas nobalsošanas rezultātiem zaudējis deputāta amatu.

Stājoties spēkā Lisabonas līguma protokolam, ar ko tika palielināts Eiropas Savienības deputātu skaits, 2012.gadā politiķis kļuva par Eiropas Parlamenta deputātu.

11.Saeimas vēlēšanās K.Šadurskis nepiedalījās, savukārt, kandidējot 12.Saeimas vēlēšanās, ievēlēts parlamentā, kur viņam uzticēts Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītāja amats.

K.Šadurskis bijis partijas "Jaunais laiks" valdes loceklis, kā arī Saeimas frakcijas vadītājs. Pēc izstāšanās no šīs partijas kļuva par partijas "Pilsoniskā savienība" valdes locekli, kā arī politisko partiju apvienības "Vienotība" valdes locekli.

Izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska biroju vadīs bijušais Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārais sekretārs Andis Geižāns.

A.Geižāns norādīja, ka IZM parlamentārais sekretārs būs deputāts Jānis Upenieks, savukārt K.Šadurska preses sekretārs būs Mārtiņš Langrāts.