PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Izglītības un zinātnes ministrija izsludina konkursu par Latvijas Jauniešu galvaspilsētu
Izglītības un zinātnes ministrija izsludina konkursu par Latvijas Jauniešu galvaspilsētu
Foto: pexels
Pēc divu gadu pārtraukuma Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) atsāk konkursu “Latvijas Jauniešu galvaspilsēta”. Konkursa mērķis ir noteikt vienu pašvaldību vai divu pašvaldību apvienību, kas 2023. gadā uzņemsies pildīt Latvijas Jauniešu galvaspilsētas lomu.

Konkurss “Latvijas Jauniešu galvaspilsēta - 2023” organizēts ar mērķi popularizēt  starp pašvaldībām darbu ar jaunatni, stiprināt pašvaldību sadarbību jaunatnes jomā, labo prakšu un pieredzes apmaiņu, turpināt iedibinātās tradīcijas darbā ar jaunatni. Tikpat nozīmīgi ir paaugstināt darbā ar jaunatni iesaistīto personu, pašvaldību un organizāciju prestižu un veicināt jauniešu līdzdalību un iesaistīšanos sabiedriskajos procesos.

IZM Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta direktora vietniece jaunatnes jomā Randa Ķeņģe uzsver: “Jaunieši ir dinamiska sabiedrības daļa, un ikvienam Latvijas novadam ir svarīgi, lai jaunieši vēlētos būt tam piederīgi. Tomēr statistika ir skaudra - pēdējo divdesmit gadu laikā jauniešu skaits Latvijā ir samazinājies gandrīz uz pusi, tai skaitā daudzi jaunieši izvēlējušies doties uz ārzemēm. Bet cik daudz pašvaldību ir gatavas ieklausīties savu jauniešu vajadzībās? Ir Eiropas Jaunatnes gads, un vēlamies iedvesmot pašvaldības prioritizēt jauniešu vajadzības, iesaistīt jauniešus lēmumu pieņemšanas procesos, lai veidotu jauniešiem pievilcīgāku Latviju. Vēlamies izcelt pašvaldības, kuras to jau dara, un aicināt dalīties ar labās prakses piemēriem darbā ar jaunatni, izvirzot no pašvaldību vidus 2023.gada Latvijas Jauniešu galvaspilsētu.”

Konkurss norisināsies divās kārtās - pirmajā kārtā iesniegumus izvērtēs konkursa komisija, savukārt otrajā kārtā notiks publiskais balsojums. Konkursa pieteikumu iesniegšanas termiņš ir 30. jūnijs. Uzvarētāji tiks paziņoti šī gada 12. augustā jauniešu festivālā “Kopums” Jūrmalā, Dzintaru Mežaparkā.

Konkursa “Latvijas Jauniešu galvaspilsēta ” nolikums un pavadošie dokumenti pieejami šeit.

Konkursu "Latvijas Jauniešu galvaspilsēta" organizē Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar biedrību “Latvijas Jaunatnes padome” un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, savukārt konkursa vērtēšanas komisijā iekļauti pārstāvji no Izglītības un zinātnes ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras, Valsts izglītības satura centra, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā un biedrībām “Latvijas Jaunatnes padome” un "Latvijas pašvaldību savienība".

Pirmo reizi Latvijas Jauniešu galvaspilsēta tika izvēlēta 2016. gadā, un titulu ieguva Jelgava, 2017. gadā tā bija Liepāja, savukārt 2018. gadā konkursā uzvarēja Madonas novads. 2019. gadā pirmo reizi titulu ieguva divu novadu apvienība - Ikšķiles un Olaines novads, savukārt 2020. gadā Jauniešu galvaspilsētas titulu ieguva Ventspils. Covid-19 pandēmijas dēļ, 2021. un 2022. gadā Jauniešu galvaspilsēta netika ievēlēta, tomēr notika konkursa “Labākais darbā ar jaunatni” ietvaros organizēts interneta balsojums, kurā par Pašvaldību jaunietim tika atzīta Rēzekne (2021. gadā) un Jūrmala (2022. gadā).