PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

11166.jpeg
Foto: stockbroker / 123RF
Rīgas pilsētas pašvaldībā 2.martā rīkos sanāksmi galvaspilsētas skolu sociālajiem pedagogiem un psihologiem.

Sanāksmē tiks pārrunāti preventīvie pasākumi, kādus varētu īstenot, lai mazinātu bērnu iesaisti bīstamās spēlēs sociālajos tīklos, žurnālistiem pastāstīja Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktoru Guntis Helmanis.

Vakar, 28.februārī, Rīgas domē notika sanāksme, kurā Rīgas mērs Nils Ušakovs ar Labklājības departamenta vadītāju Irēnu Kondrāti, Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktoru Gunti Helmani, Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) priekšnieku Juri Lūkasu un vecāku organizāciju pārstāvjiem pārrunāja preventīvos pasākumus, lai mazinātu bīstamo spēļu izplatīšanos sociālajos portālos.

N.Ušakovs pastāstīja, ka sanāksmē tika pārrunātas aktivitātes, kas paredzētas trīs dažādām grupām - vecākiem, masu medijiem un bērniem. Pašvaldība iesaistīsies, palīdzot vecākiem, runājot par iespējamajām situācijām, kad bērnam nepieciešams pievērst pastiprinātu uzmanību. Savukārt vecāku organizācijas uzņemsies darbu par šīm spēlēm runāt ar bērniem. "Būtiski ir informēt bērnus, bet tādā veidā neradīt lieku reklāmu bīstamajām spēlēm bērnu vidū," uzsvēra N.Ušakovs.

Lai neradītu lieku interesi bērnu vidū, vajadzētu izvairīties no konkrētu skolu minēšanas, kā arī nesaukt spēli atpazīstamos vārdos, lai bērniem apgrūtinātu iespēju par to atrast informāciju internetā, pauda N.Ušakovs.

Paredzēts, ka aktīvāk pie šī jautājuma risināšanas strādās tieši skolu speciālisti. G.Helmanis informēja, ka Rīgas domē 2.martā notiks sanāksme, uz kuru tiks aicināti visi Rīgas skolu sociālie pedagogi un psihologi. Tajā tiks pārrunāts, kā atpazīt bīstamās spēles, kā rīkoties preventīvi un kā rīkoties, ja jau ir redzami kādi savainojumi bērnam uz ķermeņa. Tiks pārrunāts arī, kā maksimāli šīs lietas novērst.

Viņš uzsvēra, ka viena skola ar šo problēmu galā netiks, tāpēc aktīvi jāiesaistās arī vecākiem, pievēršot pastiprinātu uzmanību savam bērnam.

Pašreiz Rīgas skolās ir bijuši daži gadījumi, kad bērnam uz ķermeņa konstatēti paša radīti savainojumi, un ar šiem bērniem jau strādā psihologs. Nav konstatēti tādi gadījumi, par kuriem būtu ārkārtīgi jāuztraucas, bet departaments no skolām saņem informāciju, ka bērniem parādās interese par šīm spēlēm.

N.Ušakovs arī pieminēja, ka bērnu vidū ļoti izplatīta ir spēle, kuras laikā bērni skrien pāri ielām, tad to nofilmē un ievieto sociālajos portālos. Tāpēc pašvaldība aicinās autovadītājus pievērst uzmanību šādiem gadījumiem un par tiem ziņot policijai.

J.Lūkass norādīja, ka RPP ir konstatējusi gadījumus, kad internetā ir ievietoti šādi video, tāpēc policija pastiprināti uzmana bērnu vidū populārās vietas šīm nodarbēm.

Latvijas vecāku organizācijas "Mammām un tētiem" pārstāve Inga Akmentiņa-Smildziņa pastāstīja, ka bīstamās spēles nav nekas jauns, bet pirms 10 gadiem atšķirībā no šī brīža informācija izplatījās daudz lēnāk, tāpēc nebija tik bīstama, informē aģentūra LETA.

Savukārt, runājot par vecāku izglītošanu, I.Akmentiņa-Smildziņa norādīja, ka informāciju, kas tiek sniegta vecākiem būtu jāizstrādā speciālistiem, jo ne vienmēr vecāki atrod pareizo veidu, kā runāt ar saviem bērniem.

Jau ziņots, ka "Net-Safe Latvia" Drošāka interneta centrs saņēmis desmitiem satrauktu vecāku un norūpējušos pedagogu zvanu un e-pasta vēstuļu saistībā ar suicidālo sociālo tīklu spēli, kas liecina, ka šī spēle Latvijā strauji izplatījusies.

Arī Valsts Policija izplatījusi informāciju, ka – atšķirībā no Krievijas nesenās pieredzes – Latvijā vecākiem nav pamata bažām par to, ka kādas trešās personas bīstamās spēles organizētu ar mērķi pamudināt jauniešus nodarīt sev miesas bojājumus. Ņemot vērā jauniešu interesi par šādām aktivitātēm, jauniešu vecāki tiek aicināti pievērst uzmanību sava bērna aktivitātēm internetā un vispārējai bērna labsajūtai.