PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

12171.jpeg
Foto: 123RF
Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) aizvien cer, ka valdība pieņems sporta nozarei pozitīvu lēmumu saistībā ar nākamgad trūkstošajiem 2,4 miljoniem eiro.

Kā Saeimas Sporta apakškomisijas sēdē sacīja Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks, Sporta departamenta direktors Edgars Severs, jācer, ka valdība šodien pieņems sporta nozarei pozitīvu lēmumu saistībā ar nākamgad trūkstošajiem 2,4 miljoniem eiro.

Minētie 2 398 797 eiro veido kopējo budžeta bāzes deficītu sporta jomā. Sākotnēji tas bija nepilni 1,5 miljoni eiro, taču valdība 22.augustā vairāk nekā 900 000 eiro sporta nozarei pieejamos līdzekļus pārvirzīja fiskālās telpas iespēju palielināšanai, skaidroja E.Severs.

No minētajiem 2,4 miljoniem eiro līdzekļi nepieciešami dažādām jomām, tajā skaitā sporta federācijām un sporta pasākumiem, dotācijai komandu sporta spēļu izlašu nodrošināšanai, augstas klases sasniegumu sportam, dotācijai Latvijas Paralimpiskajai komitejai pielāgota sporta attīstībai un dotācijai nacionālas nozīmes starptautisku sporta pasākumu organizēšanai Latvijā.

E.Severs apakškomisijas sēdē arī norādīja, ka apmēram divas trešdaļas no sporta federācijām kavējas ar obligāto kontrolnormatīvu izstrādāšanu saviem audzēkņiem. Jāvērtē, vai federācija, kas nevar izdarīt pamatlietas, var saņemt valsts atbalstu, piebilda IZM valsts sekretāra vietnieks.

Kā ziņots, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisija bija vērsusies valdībā, vēloties saņemt skaidrojumu, kāpēc valsts budžeta bāze sporta nozarei 2018.gadā plānota ar gandrīz 2 miljonu eiro deficītu salīdzinājumā ar 2017.gadu.

Finanšu ministrija (FM) Saeimai sagatavotajā atbildē skaidro, ka samazinājums IZM budžeta bāzē 2018.gadā veidojas, jo šī gada valsts budžeta gatavošanas laikā Saeima pēc IZM priekšlikuma atbalstīja finansējuma pārdali vienam gadam no vienreizēja finansējuma avota, veicot līdzekļu pārdali no budžeta apakšprogrammas "Dotācija Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK) - valsts galvoto aizdevumu atmaksai", kurā bija izveidojusies līdzekļu ekonomija 2 233 797 eiro apmērā, jo valsts galvoto aizdevumu atmaksai 2017.gadā bija nepieciešams mazāks finansējums.

No pārdalītās summas sporta federācijas saņēma 727 363 eiro, dotācijām komandu sporta spēļu izlašu nodrošināšanai piešķīra 369 334 eiro, augstas klases sasniegumu sportam novirzīja 1 022 100 eiro, bet Latvijas Paralimpiskajai komitejai atvēlēja 115 000 eiro, informē aģentūra LETA.

Ņemot vērā, ka šāda finansējuma pārdale ir vienreizēja, 2018. un turpmākajos gados nav pamatojuma finansējuma palielinājumam, vēstulē Saeimai paziņoja FM.