PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

6810.jpeg
Foto: levranii / 123RF
Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) atklāta unikāla, skolas tēmai raksturīga, kolekcionāra un grāmatu autora Jura Cibuļa ābeču kolekcijas izstāde Sākums. 

Izstāde būs apskatāma Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavā līdz 11.novembrim. Ieeja izstādē ir bez maksas.

J. Cibuļa krājumā ir vairāk nekā 8 600 ābeču eksemplāru no 217 zemēm 1 060 valodās. Izstādē būs eksponēta daļa no iespaidīgās ābeču kolekcijas, informē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Indra Vilde.

"Labas ābeces veidošanā visā civilizētajā pasaulē ievēro līdzīgus principus: ābecē jāatklāj bērniem tuvā un saprotamā pasaule – tie ir dzīvnieki, augi, tie ir priekšmeti, ko viņi redz savā apkārtnē. Jo vairāk ābecē zīmējumu, jo tā interesantāka. Ābecē atspoguļojas gan laikmeta prasības, gan tautas kultūras līmenis," savu ābeču kolekcionēšanu raksturo Juris Cibuļs.

J. Cibuļa ābeču kolekcijas izstāde Sākums aicina gan skolēnus, gan pieaugušos uz brīdi iejusties dažādu pasaules tautu ābečnieku lomā. Izstādē aplūkojamie izdevumi aptver teju visu 20.gadsimtu, ļaujot skatītājam ceļot ne tikai valodu un kultūru daudzveidībā, bet arī laikā. Izstādi papildina brīvā pieejā izvietotās ābeces latviešu valodā no LNB krājuma.

Izstādi Sākums organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvalde un Latvijas Nacionālā bibliotēka.