PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

6973.jpeg
Foto: luckybusiness / 123RF
15.oktobrī noslēdzās Itālijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē organizētā Eiropas Jaunatnes konference Romā. 

Tajā vairāk nekā 180 jaunatnes politikas veidotāji un jauniešu interešu pārstāvji no visas Eiropas izstrādāja priekšlikumus jauniešu politiskās līdzdalības veicināšanai un piekļuvei tiesībām.

Konferences dalībnieki definēja jaunatnes politikas būtiskākos jautājumus un konceptuālo ietvaru, kas noteiks konsultāciju pamatu Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā. Ieteikumos likts uzsvars uz jauniešu piekļuvi tiesībām, līdzdalību un autonomiju, norādot, ka ES un tās dalībvalstīm vajadzētu iecelt neatkarīgu valsts tiesībsargu par jauniešu tiesībām. Tiesībsarga uzdevums būtu veicināt informētību, norādīt uz problēmām, diskriminējošu praksi un sistemātiski strādāt, lai aizsargātu jauniešus, informē Latvijas Jaunatnes padomes mediju programmas direktore Linda Kalniņa.

Lai dotu iespēju jauniešiem kļūt par aktīviem pilsoņiem, dalībvalstīm būtu jānodrošina pilsoniskā izglītība visos formālās izglītības līmeņos un jāatbalsta neformālās izglītības sniedzējus, lai jaunieši ir informēti un spētu izmantot savas tiesības.

Konferencē piedalījās pārstāvji no Latvijas Jaunatnes padomes, Izglītības un zinātnes ministrijas, Strukturētā dialoga Latvijas nacionālās darba grupas.