PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

girl-1848477_1920.jpg
Foto: Publicitātes foto
Turpinot darbu pie materiālu sērijas par atbildīgu tālruņa lietošanu pašiem mazākajiem, “Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm” sadarbībā ar “Iespējamās misijas” pedagoģi Agnesi Slišāni ir izveidojusi 3 stundu plānus, kas paredzēti darbam ar sākumskolas skolēniem.

Piedāvātās tēmas būs noderīgs saturs gan klases stundām, gan arī sociālo zinību un datorikas stundām. Skolotājiem ir  pieejamu stundu apraksti, kā arī  darba lapas un vizuālie  materiāli, kas  noderēs sarunā par stundas tēmām.

Stundu saturs un prasmes, ko bērni iegūs to laikā:

Pirmā stunda - telefons un tā funkcijas

ZINU -  kāpēc nepieciešams telefons un kādas darbības ar to var veikt;
PROTU  - nosaukt, kas jāievēro, lai telefons vienmēr ir drošībā (kur nēsāt, pārliecināties, ka uzlādēts, droša parole, lai citi nezina); 
VARU  - pieņemt lēmumu, kādas bildes un video sūtīt citiem bērniem vai ievietot internetā un pamatot, kāpēc.

Otrā stunda - noderīgs saturs telefonā

ZINU -  jēgpilnas lietotnes viedtālruņiem;
PROTU - nosaukt vismaz 3 lietotnes, ko varu izmantot, lai iemācītos kaut ko jaunu vai trenētu jau esošās zināšanas, vai vieglāk veiktu ikdienas darbus;
VARU -  sadarboties ar saviem komandas biedriem, lai apgūtu jaunas zināšanas.

Trešā stunda -  telefona lietošanas noteikumi

ZINU, ka telefonam, tāpat, kā jebkurai spēlei ir noteikumi un darbībām sekas - jo vairāk veltu laiku izlaidei telefonā, jo mazāk paliek laiks citām aktivitātēm;
PROTU nosaukt, kāpēc nepieciešami noteikumi – kā tie palīdz, kam tie jāievēro?  
VARU saplānot dienas vai darba nedēļas plānu ar svarīgākajām un mazāk svarīgām nodarbēm. 

Stundu plānu apraksti  un darba  lapas pieejamas  mobilaisgudrinieks.amigo.lv un laimigamgimenem.lv.

Stundās iegūtās zināšanas veidos bērniem izpratni par to, ka tālrunis, pirmkārt, ir noderīgs rīks dažādu ikdienas situāciju risināšanā, jaunu zināšanu apguvē un hobiju attīstīšanai.

 ParAmigo iniciatīvas laimīgām ģimenēmdarbību

Šī gada vasarā Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm izstrādāja izglītojošu materiālu drošu telefona lietošanu “Mobilais gudrinieks”. Izglītības speciālistu interese par  šo  materiālu bija tiešām liela -  22 000 eksemplāru tika nogādāti mācību iestādēm 83 Latvijas  novados. Bukleta elektroniskā versija un spēles zināšanu pārbaudei  pieejamas mājaslapā.

Jau trešo gadu Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm aktīvi īsteno mācību programmu “Kā būt par vecāku 21. gadsimtā”, palīdzot ģimenēs veidot atbildīgus mobilo tehnoloģiju lietošanas paradumus. Programmas ietvaros jau 65 mācību iestādēs visā Latvijā ir pieejamas īpaši sagatavotu sociālo pedagogu un skolu psihologu organizētās individuālās konsultācijas un lekcijas skolēnu vecākiem, kas palīdz risināt jautājumus par mobilo tehnoloģiju lietošanu ģimenēs.