PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

10208.jpeg
Foto: stockbroker / 123RF
Noslēdzoties mācību gadam un tuvojoties vasaras sezonai, aktuāls kļūst jautājums par bērnu lietderīgu un drošu brīvā laika pavadīšanu nometnēs. 

Tāpēc, izvēloties bērnu nometni, Veselības inspekcija (turpmāk – Inspekcija) aicina vecākus pievērst uzmanību ne tikai plānotajam nometnes saturam un aktivitātēm, bet arī bērna drošībai tajā, informē Veselības inspekcijas Vadītāja biroja preses sekretāre Agita Antonāne.

Valsts izglītības satura centra mājaslapā var iepazīties ar 2016. gadā oficiāli reģistrētājām bērnu nometnēm. Šajā vietnē var pārliecināties, vai bērnam izvēlētā vasaras nometne būs droša – vai tā atbilst visām obligātajām prasībām un ir saņēmusi nepieciešamos saskaņojumus, t.sk. Inspekcijas atzinumu par nometnes atbilstību higiēnas prasībām.

Inspekcija vērš uzmanību, ka arī vecāki paši pirms līguma slēgšanas ar nometnes vadību var pārliecināties par nometnes atbilstību – iepazīties ar nometnes apkārtni, pievēršot pastiprinātu uzmanību telpu (īpaši sanitāro telpu) tīrībai, kārtībai un to nodrošinājumam (ierīces darbojas, ir tualetes papīrs), pārliecināties, ka ir iespēja nomazgāt rokas pirms ēdienreizes un pēc tualetes apmeklējuma (ierīces darbojas, ir ziepes, roku susināšanas līdzekļi), noskaidrot, vai rotaļu laukumā un sporta zonā esošās ierīces nav bojātas un ir labi nostiprinātas, vai tuvumā esošās ūdenstilpes ir norobežotas. Inspekcija vecākiem iesaka arī noskaidrot, kā nepieciešamības gadījumā nometnē tiks organizēta pirmās palīdzības sniegšana un vai bērniem redzamā vietā ir izvietota informācija par operatīvo dienestu izsaukšanas iespēju.

Svarīgi atcerēties, ka ne ātrāk kā 10 darba dienas pirms došanās uz nometni pie ģimenes ārsta (vai pediatra) vecākiem ir jāizņem izziņa par bērna veselības stāvokli,  kurā ir norādīta informācija par veiktajām potēm, pedikulozes (utainības) pārbaudi, alerģijām, hroniskām saslimšanām un speciālo medikamentu lietošanu.

2015. gadā Inspekcija izsniedza 1074 atzinumus nometņu darbības uzsākšanai. Kopumā Inspekcija 2015. gadā bērnu nometnēs veica 83 plānveida kontroles. No 83 plānveida kontrolēm neatbilstības normatīvo aktu prasībām tika konstatētas 23 nometnēs jeb 28% no kontrolētajām bērnu nometnēm, kas ir par 2% mazāk nekā 2014. gadā.

Inspekcijas ieteikumi nometnes dalībniekam:

  • Ievēro higiēnu! Vienmēr mazgā rokas ar ziepēm pēc tualetes apmeklējuma un pirms ēšanas!  Tā tu pasargāsi sevi no iespējamām saslimšanām ar infekciju slimībām. Nepiemirsti, ka vakarā pirms gulētiešanas jānomazgā viss ķermenis! Tev būs ērti, ja ņemsi līdzi vairākus mazākus dvielīšus, lai netīros vari nomainīt.
  • Uzmanīgi ar ēdienu karstā laikā! Tā kā vasarā ir silts laiks, nepareizi uzglabāta pārtika var ātri sabojāties, piemēram, piena produkti, ja tos netur ledusskapī. Ja tev ir līdzi dota pārtika, prasi padomu par tās uzglabāšanu un neēd, ja tev ir aizdomas, ka pārtikas produkts/ēdiens ir sabojājies. Neglabā ēdamlietas somās.
  • Esi uzmanīgs – negūsti traumas! Nekādā gadījumā nespēlē ķerenes uz batuta! Uz batuta jālēkā tikai pa vienam bērnam. Pirms izmanto kādu rotaļu laukuma ierīci, paskaties, vai tā nav bojāta! Kājas var savainot ne tikai ar stikla lauskām. Braucot ar velosipēdu un skrituļslidām, lieto aizsargķiveri, ceļu un roku sargus. Tā tu sevi pasargāsi no sāpīgiem nobrāzumiem un lūzumiem, ja gadīsies nokrist. Nekāp nedrošās un augstās vietās, kā, piemēram, pamestās mājās, uz šķūnīšu jumtiem utt.! Tā ir veselībai un dzīvībai bīstama nodarbe.
  • Ievēro piesardzību uz un pie ūdens! Peldi tikai tur, kur ir atļauts, un tikai pieaugušo uzraudzībā! Ja neproti peldēt vai tava peldētprasme nav pietiekama, izmanto peldēšanai paredzētos palīglīdzekļus (peldriņķi, drošības vesti).
  • Izmanto saules aizsarglīdzekļus! Siltā, saulainā laikā ļoti ātri iespējams saulē apdegt, kas ir sāpīgi un veselībai bīstami. Saules aizsargkrēms ir regulāri jāatjauno – ik pēc 2-3 stundām un pēc katras peldēšanās reizes. Velc galvā cepuri, lai pasargātu sevi no saules dūriena.
  • Uzmanies no ērcēm! Tās pārnes infekcijas slimības, tādēļ ir bīstamas veselībai. Pirms gulētiešanas pārbaudi sevi (palūdz arī draugam) un apģērbu, vai kaut kur nav pieķērušās ērces.
  • Esi piesardzīgs ar svešiem dzīvniekiem! Tā rīcība var būt neprognozējama. Nesauc, nebaro un nekaitini svešus dzīvniekus!

Papildu informācija un ieteikumi atrodami Veselības inspekcijas mājaslapā