PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

Izzināt, spēlēt un spēlēties: Sarunu festivālā LAMPA – īpaša programma bērniem un jauniešiem
Izzināt, spēlēt un spēlēties: Sarunu festivālā LAMPA – īpaša programma bērniem un jauniešiem
Foto: LAMPA
Kā ik gadu, arī šoreiz Sarunu festivāls LAMPA, kas 9. un 10. jūnijā notiks Cēsīs, sagatavojis īpašu programmu bērniem, kas solās būt koša un daudzpusīga – ar mākslas izstādi, Brīnummājas labirintu, radošām darbnīcām, mūziku, literatūru, leļļu teātri un citām radošām aktivitātēm. Savukārt jauniešiem būs iespēja iesaistīties svarīgās sarunās par pieaugušo un gandrīz pieaugušo tēmām, diskutējot par politiku, finansēm, emocionālo veselību, labklājību, izmēģinot simulāciju spēles, piedaloties rakstīšanas meistarklasē un pat iejūtoties tiesneša lomā. Ieeja festivālā ir bez maksas.

Sarunu festivālā LAMPA divu dienu garumā darbosies “mini LAMPA” – īpaši bērniem veidota programma, kas piedāvās aktivitātes gan mazākiem, gan lielākiem dalībniekiem, lai kopīgi darbotos, līdzdarbotos, izzinātu un spēlētos. Abas festivāla dienas darbosies arī Bēbīšu telts ar iespēju parūpēties par pašiem mazākajiem festivāla apmeklētājiem.

Par “mini Lampas” mākslas pasauli rūpēsies mākslas centra NOASS veidotāji, aicinot uz izstādi bērniem un jauniešiem “Māksla uz riteņiem”. Ievilkt elpu un atpūsties varēs kopā ar “Brain Games”, kuru stūrītī būs iespēja laiskoties ar kādu aizraujošu galda spēli. Bet noķert brīnumus varēs, izstaigājot “Brīnummājas” labirintus.

Par un ap izglītību un radošām aktivitātēm visas dienas garumā interesentus skolos “Skola2030”. Mazajiem apmeklētājiem kopā ar Tehniskās jaunrades namu “Annas2” būs iespēja arī tehniski darboties radošajā “Annas darbnīcā”. Savukārt sestdien Rakstniecības un mūzikas muzejs aicinās uz jaunām un radošām izpausmēm mūzikā un literatūrā.

Par jautrību pasākumu teltī rūpēsies “Tet drošības skoliņa” kopā ar lācēnu Ričiju Rū“, savukārt Latvijas skolas soma” kopā ar draugiem no Rēzeknes teātra studijas “Joriks” spēlēs izrādi “Alvas zaldātiņš”. Mazajiem interesentiem būs iespēja pašiem darboties leļļu pasaulē kopā ar Leļļu teātra aktrisi Santu Didžus un Latvijas romu sievietēm. Bet vakarā profesore Jacino stāstīs par pārtikas izcelsmi un uzturvērtību.

Programma jauniešiem

Savukārt jauniešiem paredzēto saturu festivālā veido Latvijas Jaunatnes padome uz Jaunās skatuves, kur divu dienu garumā varēs diskutēt par tādām tēmām kā karjeras ceļa meklējumi un organizāciju loma vietējo kopienu attīstībā, tikties ar politiķiem un savstarpēji pārrunāt jautājumus par aktuālajām problēmām Latvijā un pasaulē. Šajā skatuvē jaunieši varēs uzzināt arī to, kas ir iekļaujoša teātra darbnīca, spriest par jauniešu mentālo veselību un spēju ietekmēt politiskos procesus, bet vakarā ikviens varēs gūt izpratni par dažādiem politiskiem lēmumu pieņemšanas procesiem, piedaloties ANO simulācijas spēlē.

Jauniešu pasākumi notiks arī citās norises vietās. Daudziem ir gadījies kādu tiesāt un nosodīt. Bet ja nu nāktos iejusties tiesneša lomā un patiešām spriest tiesu? To izmēģināt un iepazīt īstus tiesnešus intervijās nopietni un ne tik nopietni varēs Temīdas teltī. Kā radoši uzsākt patstāvīgu dzīvi, – par to varēs diskutēt teltī Sociālo uzņēmēju Zvaigznājs. Reģionu skatuvē jauniešiem būs iespēja piedalīties simulācijas spēlē un gūt izpratni par sabiedrības līdzdalības procesiem, bet Tehnoloģiju un inovāciju teltī norisināsies programmēšanas darbnīca jauniešiem.

Sestdien Cēsu izstāžu namā notiks rakstīšanas meistarklase jaunajiem autoriem, bet to, kāda būs Latvija nākotnē, varēs noskaidrot turpat, izjautājot savus skolotājus. Rozā briļļu kapsētas teltī notiks improvizācijas spēle par ticību savam maksimālismam, bet Swedbank Ilgtspējas skatuve aicina uz sarunu par naudas ieguldīšanu. Visbeidzot, nekļūdās tikai tas, kurš neko nedara, – un varbūt tā ir vislielākā kļūda! LAMPA aicina to pārdomāt vakara noslēgumā ar Biznesa erroru vakaru, kurā virsotnes sasnieguši jaunieši un pieredzes bagāti lielu uzņēmumu vadītāji stāstīs par saviem klupieniem un gūtajām mācībām.

Bērnu_jauniešu_programma_LAMPA_2023_3.jpg