PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

7319.jpeg
Foto: Ernests Dinka / Saeimas Kanceleja
Nepieciešamības gadījumā nauda skolotāju algu palielināšanai no nākamā gada 1.septembra varētu tikt piešķirta no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. 

Tā šorīt Ministru prezidente Laimdota Straujuma izteicās LNT.

Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) budžeta pieaugums nākamgad plānots vairāk nekā 31 miljons eiro, uzsvēra L. Straujuma.  No tiem 10 miljoni eiro esot iedalīti algu palielināšanai atsevišķām skolotāju kategorijām, kas notikusi jau no šā gada 1.septembra un nākamgad jāturpina.

Valdība gada otrajā pusē esot gatava piešķirt vēl līdzekļus, ja pedagogu atalgojuma modelis būs skaidrs. L. Straujuma atgādināja, ka šā gada septembrī sākās pilotprojekti divu pedagogu finansēšanas modeļu pārbaudei. Mācību gada beigās varēs novērtēt to plusus un mīnusus, rast labāko modeli un tā īstenošanai nepieciešamos līdzekļus, lai no nākamā mācību gada sāktu īstenot jauno modeli.

Ministru prezidente pauda, ka pašlaik budžetā ir paredzēti 3 miljoni eiro jaunā finansēšanas modeļa ieviešanai, taču, ja šim mērķim būs vajadzīgs vairāk līdzekļu, "varu solīt, ka arī tie atradīsies", jo vairākus desmitus miljonu eiro valdība budžetā paredzējusi neparedzētiem gadījumiem. Pašlaik gan nevarot zināt, kāds būs gala modelis, kuru IZM izvēlēsies īstenot, tāpēc budžetā neesot jēgas iestrādāt kādu lielāku precīzu summu.

E-klase jau informēja, ka premjerministre pedagogu algu aprēķinu atzinusi par pārāk sarežģītu – tā aprēķināšanai jāveic 80 dažādas darbības, kas padarot sistēmu reti kuram saprotamu.