PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

8536.jpeg
Foto: EU2015.lv Attēlā: Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.
Jaunajam pedagogu atalgojuma modelim, pēc jaunākajiem aprēķiniem, šogad būs nepieciešami 9,8 miljoni eiro, savukārt nākamajam gadam - 29,4 miljoni eiro.

Ņemot vērā sadarbības partneru veltīto kritiku jaunajam pedagogu darba samaksas modelim, tostarp tā ieviešanas finanšu sekām, tas šogad pilnā apmērā, visticamāk, netiks ieviests.

Lai gan sākotnējais nodoms bija modeli ieviest jau rudenī, sākoties jaunajam mācību gadam, patlaban arī Izglītības un zinātnes ministrijas pozīcija šajā jautājumā nav tik stingra, un jau tiek runāts par to, ka jaunais algu modelis šogad, iespējams, varētu tikt ieviests tikai daļēji, raksta ziņu aģentūra LETA.

Vakar, 20.maijā, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāve uzsvēra, ka, izstrādājot jauno darba samaksas modeli, netika ņemts vērā jautājums par pirmsskolu pedagogiem, kuri patlaban tiek algoti no pašvaldību budžeta. Līdz ar to pieprasījumā par modeļa ieviešanai nepieciešamo papildu finansējumu nav iekļauts punkts par tā ietekmi uz pašvaldību budžetu. LPS pārstāve norādīja, ka tā mērāma vairākos desmitos miljonu eiro.

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile skaidroja, ka vēl aizvien nav saņemts skaidrs redzējums par to, vai šogad tiks piešķirti nepieciešamie papildu 9,8 miljoni eiro modeļa ieviešanai, jo, kā zināms, patlaban rezervēti tikai trīs miljoni eiro.

Tas, kā varētu notiks modeļa pakāpeniska ieviešana, M. Seile gan pagaidām neatklāj, norādot, ka tas ir atkarīgs no sadarbības un sociālo partneru viedokļa. Tomēr M. Seile uzsvēra, ka, neskatoties uz to, ka modelis varētu netikt ieviests jau ar 1.septembri, līdz mācību gada beigām vai, kas esot reālāk, vasaras vidum, vajadzētu pieņemt Ministru kabineta noteikumus. Noteikumi tikšot virzīti steidzamības kārtā.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība, kā arī Latvijas Izglītības vadītāju asociācija prasa pilnveidot jauno pedagogu darba samaksas modeli, atliekot tā ieviešanu līdz 2016.gadam.