PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

5836.jpeg
Foto: 123RF Stock Photo
Pieaugot bažām par mikroklimatu skolās, jaunais Lietuvas izglītības, zinātnes un sporta ministrs Aļģirds Monkevičs pieļāvis, ka šo problēmu palīdzētu risināt skolotāju palīgi, kas gādātu par labu emocionālo vidi klasēs.

Intervijā ziņu portālam "Delfi.lt" viņš atzinis, ka skolotājam ir grūti tikt galā ar klasēm, kurās ir 30 skolēni, - īpaši tad, ja runa ir par pusaudžiem vecumā no 13 līdz 15 gadiem.

"Strādāt ar tādu klasi skolotājam ir grūti. Tātad būtu vajadzīgs skolotāja palīgs, kas palīdz skolotājam veidot emocionālo vidi, varbūt mazliet apvaldīt dažus raksturiņus," spriedis ministrs.

Viņa priekštece Jurgita Petrauskiene, ko premjerministrs Sauļus Skvernelis decembrī atbrīvoja no amata, izteicās, ka Lietuvā skolotāju skaits par sešiem tūkstošiem pārsniedzot nepieciešamo, bet A. Monkevičs pieļāvis, ka tajās pašvaldībās, kur pedagogu tiešām ir par daudz, daļa skolotāju varētu pārkvalificēties tieši par skolotāju palīgiem, kas tik ļoti nepieciešami.

Vienlaikus viņš vēlreiz atkārtojis, ka situācija katrā vietā atšķiras - vietumis skolotāju ļoti trūkst, bet citur ir par daudz, informē aģentūra LETA.

Diskusijas par skolu mikroklimatu Lietuvā saasinājušās pēc incidenta Žiežmarju ģimnāzijā, kuras skolēnu vecāki internetā bija ievietojuši audioierakstu, kurā dzirdams, ka lietuviešu valodas skolotāja klasē pārvērstā balsī nesavaldīgi kliedz uz skolēniem par nepareizu uzsvaru lietošanu.

Šokējošo ierakstu publiskoja lielākie Lietuvas ziņu portāli, bet turpmākajās dienās tas izraisīja pretrunīgas atskaņas. Tika ziņots, ka šī skolotāja saslimusi un viņas klase nodota citai kolēģei, bet daudzi šīs skolas skolēni lūdzot skolotāju neatlaist un atsaucoties par viņu visai labi.

Tika izteikti arī pieļāvumi, ka skolotāja kaut kādā veidā tīši izprovocēta, jo šī klase esot ļoti grūti valdāma, bet ierakstā izturas tik klusi, kā ikdienā nemēdzot būt.

Kā ziņots, Igaunijas laikraksts "Postimees" nesen vēstīja, ka skolotāji aizvien biežāk saskaras ar necieņas izpausmēm, verbālu un pat fizisku vardarbību no skolēnu puses un necieņu pret skolotājiem nereti izrāda arī skolēnu vecāki.