PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

8587.jpeg
Foto: dolgachov / 123RF
Jaunajam pedagogu darba samaksas modelim nākamajam gadam Izglītības un zinātnes ministrija papildus (IZM) lūgusi 31,144 miljonus eiro.

Ministrija kopumā iesniegusi četras jaunās politikas iniciatīvas, un tās saistītas ar strukturālajām reformām. Pedagogu algu modelim nepieciešamais finansējums prioritāšu sarakstā iekļauts pirmajā vietā, informē ziņu aģentūra LETA.

Otrajā un trešajā vietā ir ierindoti jaunā augstākās izglītības finansēšanas modeļa pirmajam un trešajam pīlāram nepieciešamie līdzekļi. Kopā šim mērķim nepieciešami 6,179 miljoni eiro. Pagaidām gan jautājuma par augstākās izglītības finansēšanas modeli izskatīšana valdībā tiek atlikta jau teju mēnesi, tomēr plānots, ka šis punkts Ministru kabineta darbakārtībā atkārtoti tiks iekļauts jau nākamās nedēļas sēdē.

Augstākās izglītības finansēšanas pīlāru modelī pirmais pīlārs paredz pamatfinansējumu studiju procesam un pētniecībai, otrais pīlārs - orientācija uz rezultātiem un sasniegumiem, savukārt trešais pīlārs - orientāciju uz inovācijām.

Ceturtā prioritāte ir pirmsskolas pieejamības nodrošināšana, kam lūgti 13,651 miljons eiro. Patlaban valsts līdzfinansējums pirmsskolas vecuma bērniem, kuri nepietiekamā pašvaldības bērnudārzu vietu skaita dēļ apmeklē privātos bērnudārzus vai izmanto aukles, ir ieplānots līdz šī gada beigām. Savukārt jautājums par turpmāko līdzfinansēšanu, kā ministrija norādījusi arī iepriekš, ir lemjams nākamā gada budžeta veidošanas laikā.

Kopumā IZM 2016.gadā papildus lūdz piešķirt 50,974 miljonus eiro.

Sākotnēji gan IZM norādīja, ka tai nākamajam gadam papildus būtu nepieciešami vairāk nekā 116 miljoni eiro, uz ko Finanšu ministrija (FM) norādīja, ka šādas summas piešķiršana gan neesot iespējama. Arī aprīļa beigās IZM prioritāšu saraksta augšgalā atradās jaunais pedagogu darba samaksas modelis, tomēr tam norādītais nepieciešamais papildu finansējums bija lielāks - 39,294 miljoni eiro.