PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

12062.jpeg
Jauniešu garantijas vasaras uzņemšanā paplašinātas mācību iespējas, profesionālās izglītības iestādēs piedāvājot arī 1,5 gada laikā apgūstamās profesijas.

Programmā ļauts pieteikties arī nodarbinātiem jaunieši vecumā no 17 līdz 24 gadiem.

Valsts izglītības attīstības aģentūrā informē, ka pusotra gada laikā profesionālās izglītības iestādes piedāvā apgūt tādas darba tirgū pieprasītas profesijas kā autodiagnostiķis, programmēšanas tehniķis, finanšu darbinieks, meža mašīnu operators, jumiķis, restorānu pakalpojumu speciālists, kā arī augkopības tehniķis, bārmenis, grāmatvedis, auklis un citas profesijas.

Turpinās uzņemšana arī gadu ilgajās Jauniešu garantijas profesionālās izglītības programmās, un līdz ar 1,5 gada programmām uzņemšana notiek kopumā 83 profesijās. Tāpat kā līdz šim Jauniešu garantijas programmā var iesaistīties arī nenodarbinātie jaunieši vecumā no 17 līdz 29 gadiem.

Lai pieteiktos Jauniešu garantijas profesionālās izglītības programmās, jaunietim jābūt ar pamatskolas, vispārējo vidējo vai vidējo profesionālo izglītību. Mācības Jauniešu garantijā ļauj saņemt stipendiju no 70 līdz 115 eiro mēnesī, ja jaunietis ir sekmīgs un nav neattaisnotu kavējumu, kā arī nepieciešamos mācību līdzekļus, apmaksātu dienesta viesnīcu un karjeras atbalsta pasākumus. Mācības ietver 15 nedēļu ilgu kvalifikācijas praksi, kuras laikā tiek apmaksāti ceļa izdevumi un naktsmītne, ja nepieciešams, informē aģentūra LETA.

Dokumentus izvēlētajā profesionālās izglītības iestādē var iesniegt līdz septembra beigām.