PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jauno pianistu festivāls "Klavieres populārajā mūzikā un džezā"
Jauno pianistu festivāls "Klavieres populārajā mūzikā un džezā"
Foto: Līga Suktere
Sestdien, 7. martā, plkst.12.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā notiks Latvijas XXIII Jauno pianistu festivāla “Klavieres populārajā mūzikā un džezā” noslēguma koncerts.

Festivālā, kura mērķis ir dot iespēju jaunajiem mūziķiem izbaudīt klavierspēli labā koncertzālē pie izcila instrumenta, piedalīsies Rīgas četru vispārizglītojošo skolu ar mūzikas virzienu un Latvijas divpadsmit vispārizglītojošo skolu ar mūzikas virzienu klavieru klases skolēni (54 dalībnieki un 35 pedagogi) solo un dažādu ansambļu priekšnesumos.

“Šāds festivāls ir ne vien zināma veida atskaite un paceļ māksliniecisko līmeni mūzikas novirziena vispārizglītojošo skolu konkurencē, bet arī iepazīstina ar saviem sasniegumiem un prefesionālās varēšanas līmeni mūzikas pazinējus, un īpaši, jauniešus no Rīgas mūzikas skolām un vispārizglītojošām skolām. Starp tradicionālajiem pianistu festivāliem šis ir īpašs ar to, ka jaunieši demonstrē savu varēšanu arī improvizācijā, džezā un populārajā mūzikā. Bieži vien tieši šādi festivāli ļauj tikt pamanītiem un uzplaukt jauniem mūzikas talantiem,” stāsta festivāla organizatore Edīte Millere.

Blakus mūsu nacionālo un pasaules izcilo akadēmisko komponistu klaviermūzikai dalībnieki rādīs savas spējas improvizācijā džezā un populārajā mūzikā – jomās, kurām mazāk pievēršas mūzikas skolas, bet kur aizvien vajadzīga jauno mūziķu sagatavošana, kas balstīta uz profesionāliem pamatiem. Tā ir vēl viena papildus vērtība, ar ko šis festivāls atšķiras no citiem tradicionāliem pianisma festivāliem.

Festivālā uzstāsies arī viesmākslinieki –  pianisma izcilības Jurijs Spigins, Romāns Vendiņš un Atis Andersons.

Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Festivāls tiek organizēts jau no 1997.gada un tā iniciators ir Rīgas 6.vidusskolas direktors Haralds Bārzdiņš. Kopš 2018. gada festivālu organizē Edīte Millere un nodibinājums “Jauno pianistu festivāls “Klavieres populārajā mūzikā un džezā””.

Kopumā par dalību festivālā cīnījās 1324 skolēni un 64 skolotāji no visas Latvijas.