PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

12322.jpeg
Foto: Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
Jautājumā par vidējo izglītību latviešu valodā izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis konsultējies ar drošības iestādēm, intervijā portālam "Delfi" stāstīja ministrs.

K.Šadurskis atzina, ka, patlaban aktualizējot jautājumu par pāreju uz vispārizglītojošo mācību priekšmetu mācīšanu latviešu valodā, "starmešu gaismā iznāk [Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana] Ždanoka un viņas līdzgaitnieki". Tas politiķa ieskatā ir zināms risks.

Ministrs skaidroja, ka gaidāmajā reformā viņš saskata vairākus sarežģītus problēmjautājumus, atzīstot, ka viņš apzinās arī iekšpolitiskos un ārpolitiskos izaicinājumus.

Politiķis uzsvēra, ka par iespējamajiem riskiem viņš konsultējies ar drošības iestādēm, taču K.Šadurskis neatklāja sarunu saturu. "Riski ir," teica ministrs.

Kā ziņots, 6.oktobrī K.Šadurskis paziņoja, ka 2020./2021.mācību gadā vispārizglītojošajās vidusskolās visus vispārizglītojošos mācību priekšmetus iecerēts mācīt tikai latviešu valodā, saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus.

Īsi pirms tam nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) paziņoja, ka aicinās koalīcijas partijas atbalstīt valsts un pašvaldību skolu pāreju uz mācībām tikai valsts valodā.

Pēc šo jautājumu apspriešanas koalīcijas sēdē Ministru prezidents Māris Kučinskis norādīja, ka valdošā koalīcija sagaida pakāpenisku pāreju uz izglītību latviešu valodā, informē aģentūra LETA. Drīzumā no izglītības un zinātnes ministra tiek gaidīts informatīvais ziņojums un iespējamie likumu grozījumi, par kuriem tiks diskutēts.