PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Kā identificēt ar vīrusu inficētu ziņu E-klases pastā?
Kā identificēt ar vīrusu inficētu ziņu E-klases pastā?
Foto: pexels
Arī E-klases pastā var parādīties ziņas, ar kuru starpniecību tiek veikta ļaundabīgo programmu izplatīšana vai pikšķerēšana, tāpēc svarīgi arī šeit ievērot interneta lietošanas drošības nosacījumus.

Pirmkārt, saņemot ziņu E-klases pastā, jāpārliecinās par ienākošās ziņas autentiskumu. Ja Tu saņem ziņu no personas, kuru nepazīsti, iesakām ziņu neatvērt.

“Krāpnieciski e-pasta sūtījumi mēdz būt dažādi, un tos var iedalīt vairākās kategorijās. Vieni no biežāk izplatītajiem ir pikšķerēšanas e-pasta sūtījumi, kuru mērķis ir mudināt lietotāju veikt darbības, kas viņam patiesībā kaitē, piemēram, aktivizēt kādu saiti, ievadīt savus piekļuves datus (lietotājvārdu un paroli, drošības kodi) vai atvērt inficētu e-pasta vēstules pielikumu,” stāsta CERT.LV pārstāve Madara Krutova.

Ja uzbrucējs ir pieredzējis, viņš var izveidot ziņu tā, lai tā izskatītos, ka tā nāk no pazīstama cilvēka. Vairumā gadījumu pēc šāda e-pasta atvēršanas un izlasīšanas nekas ļauns nenotiek. Lai pikšķerēšanas uzbrukums nostrādātu, ir nepieciešama kāda lietotāja papildu darbība. Tāpēc nākamais solis, kas ziņas saņēmējam jāievēro – nekādā gadījumā neklikšķināt uz aizdomīgām saitēm vai neatvērt pielikumus. Ja tomēr ir aizdomas, ka ir atvērts kaitniecisks fails, ieteicams nekavējoties ziņot izglītības iestādes IT speciālistam, iekārtu skenēt ar antivīrusa programmu un nomainīt paroles tīmekļvietnēm, kas satur svarīgus personas datus.

Tāpat aicinām vecākus un pedagogus pārrunāt ar bērniem uzvedības paradumus interneta vidē:

  • Sargāt savas paroles, nedot nevienam;
  • Pieslēdzoties E-klasei no skolas datora, pārliecināties, ka, beidzot darbu, notiek atslēgšanās (log-out);
  • Pārliecināties, ka skolas datorā nav uzstādīta paroļu saglabāšanas funkcija (pārprasīt to skolotājam);
  • Ja tiek saņemta dīvaina ziņa ar saiti vai pielikumu no klasesbiedra, vecāka vai skolotāja, pirms atvēršanas pārliecināties, ka saite ir droša;
  • Ja tomēr atsūtītā saite tiek atvērta, rūpīgi pārbaudīt vietnes adresi, vai tā atbilst tai, par kuru uzdodas – neiztrūkst burti, nav lieku burtu vai simbolu (ja nepieciešams, parādīt kādam pieaugušajam);
  •  Sniegt informāciju, ko darīt, ja bērns saprot, ka parole tomēr pazaudēta vai konts uzlauzts. Informācija par to, kā E-klasē nomainīt paroli, pieejama ŠEIT.

 

Atceries, ka dati par savu identitāti, paroles un drošības kodi ir jāsargā! Ar šiem datiem citas personas var veikt nelikumīgas un ļaunprātīgas darbības.

KUR VĒRSTIES PĒC PALĪDZĪBAS DROŠĪBAS JAUTĀJUMOS?

  • Ja tev ir aizdomas, ka dators ir inficēts, vai rodas citas ar IT drošību saistītas problēmas, pēc padoma un palīdzības vari vērsties pie savas izglītības iestādes IT speciālista.
  • Ja vēlies saņemt atbildes uz dažādiem ar drošību internetā saistītiem jautājumiem, sazinies ar Latvijas Drošāka interneta centru drossinternets.lv, papildus informāciju, kā atpazīt krāpnieciskus ziņojumus, skaties arī esidross.lv.
  • Pēc padoma un palīdzības vari vērsties arī  Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijā cert.lv.
  • Ja esi kļuvis par krāpniecības upuri, vērsies Valsts policijā.