PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

36446810_s.jpg
Foto: wavebreakmediamicro / 123RF
Vairāk nekā puse jeb 59% vecāku kļūdaini uzskata, ka bērns ar skatu pretēji braukšanas virzienam jāpārvadā tikai pirmajā dzīves gadā, lai gan bērns obligāti jāpārvadā ar skatu pretēji braukšanas virzienam līdz 15 mēnešu vecumam, aptaujā secinājusi Latvijas Automoto biedrībā (LAMB).

Aptaujas rezultāti liecina, ka 17% vecāku apdraud mazo bērnu drošību pārliecības dēļ, ka bērns nav jāpārvadā pretēji braukšanas virzienam, tostarp 4% domā, ka bērnu ar skatu pretēji braukšanas virzienam pārvadāt ir bīstami. Tikai 24% iekļaujas pareizo atbilžu kategorijās, tostarp10% domā, ka bērns jāved atmuguriski līdz 15 mēnešu vecumam, 6% - vismaz līdz trīs gadiem, bet 8% - maksimāli ilgi.

LAMB norāda, ka bērns obligāti jāpārvadā ar skatu pretēji braukšanas virzienam līdz 15 mēnešu vecumam, taču speciālisti šo pozīciju iesaka saglabāt līdz pat trīs gadu vecumam un ilgāk.

Kā uzsver biedrības pārstāvji, jāņem vērā, ka zīdaiņa galva sver gandrīz trešdaļu no viņa kopējās ķermeņa masas un viņa kakla cīpslas un muskuļi nav pilnībā izveidojušies. Tādējādi, ja notiek frontāla sadursme vai strauja bremzēšana, viņa kakls nespēj noturēt galvu, kas tiek spēcīgi triekta uz priekšu, bērnam sēžot ar skatu braukšanas virzienā.

Tāpat lielākā daļa jeb 63% vecāku autosēdeklīšu integrētās drošības jostas nostiprina pārāk vaļīgi, bet 13% aptaujāto vispār nepievērš uzmanību jostu stingrībai. Tikai 24% vecāku ir informēti par to, cik cieši jānostiprina jostas.

LAMB norāda, ka autosēdeklīša integrētās jostas jānostiprina stingri, maksimāli tuvu bērna ķermenim. Vienkāršākais veids, kā pārliecināties par to, ka mazais piesprādzēts pietiekami stingri, ir viena pirksta tests. Proti, ja zem autosēdekļa jostiņām plecu daļā nevar pabāzt vairāk par vienu pieauguša cilvēka pirkstu, var droši doties ceļā. Tāpat svarīgi, lai autosēdeklīša integrētās jostas bērnam būtu pozicionētas uz pleciem, pēc iespējas tuvāk kaklam un nebūtu noslīdējušas zem plecu līnijas.

Aptauja liecina, ka 76% vecāku regulāri bērnu piesprādzē nepareizi, tam mugurā atstājot virsdrēbes. 21% šādi rīkojas reizi pa reizei, bet tikai 3% pirms bērna piesprādzēšanas autosēdeklītī vienmēr novelk biezās virsdrēbes. Taču pareizi būtu aukstā laikā bērnu piesprādzēt, novelkot viņam biezās, pufīgās drēbes, lai drošības jostas nostiprinātu maksimāli tuvu bērna ķermenim. Lai bērns, piesprādzēts bez virsdrēbēm, nenosaltu, pāri drošības jostām jāuzsedz silta sega vai virsjaka.

LAU arī atgādina, ka, lietojot 0.grupas sēdeklīšus, jāpievērš uzmanību uzlīmei sānos, kurā parādīts, kā ražotājs paredzējis novietot krēsliņa rokturi braukšanas laikā. Sprādzējot bērnu uz paliktņa, auto drošības jostu jābalsta uz augšstilbiem un pleciem, nevis pāri vēderam un kaklam, lai netraumētu bērnu. Jāiztaisno drošības jostas, jo tās nedrīkst būt savērpušās. Tāpat, novietojot atmugurisko bērna krēsliņu uz priekšējā sēdekļa, jāatslēdz auto gaisa spilvenu. Bērnu krēsliņu jāizvēlas atbilstoši bērna svaram un augumam. Savukārt, iegādājoties bērna sēdeklīti, jāpievērš uzmanību tam piemēroto/apstiprināto automašīnu sarakstam.

Tāpat nevajadzētu lietot vecākus bērnu sēdeklīšus par ECE R44,03, R44,04 vai R129 standarta sēdeklīšiem, kā arī sēdeklīšus, kuriem beidzies ražotāja noteiktais derīguma termiņš. Tāpat nevajadzētu lietot bērnu sēdeklīšus, kas bijuši bojāti vai cietuši avārijā. Pirms pirkšanas jāizmēģina sēdeklīti savā automašīnā. Nedrīkst pārvadāt bērnu, turot viņu klēpī, kā arī bērnu sēdeklīti jāizmanto vienmēr neatkarīgi no tā, cik garš ceļš veicams. Vienmēr rūpīgi jāievēro tā lietošanas instrukciju, kā arī jāatceras auto sēdeklīti/paliktni izmantot tik ilgi, kamēr bērns sasniedz 150 centimetru augumu, kas vidēji notiek 12 gadu vecumā!

Aptaujā piedalījās 400 respondentu - ģimenes ar bērniem līdz astoņu gadu vecumam, kurām ir automašīnas. Pētījumā izmantotā metode ir datorizētas intervijas internetā (CAWI). Pētījuma dati iegūti no 2018.gada 7.maija līdz 15.maijam.

LAMB 21.maijā atklāja informatīvu kampaņu "150&12 Mazulis drošībā!", kuras galvenais mērķis ir mudināt vecākus, pārvadājot bērnus, lietot bērnu autosēdeklīšus un darīt to pareizi, informē aģentūra LETA.

Kampaņa "150&12 Mazulis drošībā!" norisinās no šā gada 21.maija līdz 2.jūnijam. Kampaņas nosaukumā izmantoti skaitļi 150 un 12, jo saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem autosēdeklītis vai paliktnis jāizmanto, līdz bērns sasniedz 150 centimetru augumu, kas vidēji notiek ap 12 gadu vecumu. Kampaņu organizē LAMB sadarbībā ar "Balta", Valsts policiju, Ceļu satiksmes drošības direkciju, "Circle-K", un interneta vietni "Braucamdroši.lv", Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroju (LTAB)/OCTA. Dažādi kampaņas informatīvie materiāli tiks izplatīti gan partneru filiālēs, gan sociālajos tīklos, kā arī nosūtīti dažādām organizācijām, kur uzturas bērnu vecāki.