PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

8766.jpeg
Foto: leaf / 123RF
Koalīcija neatbalsta nacionālās apvienības priekšlikumu noteikt, ka Latvijā ārvalstniekiem izglītība būtu jāiegūst latviešu, nevis mazākumtautību skolās. 

"Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) vakar, 29.jūnijā,  ar koalīcijas partneriem pārrunāja iespējamos grozījumus Izglītības likumā, nosakot, ka valsts un pašvaldību izglītības iestādēs, kurās tiek īstenotas mazākumtautību izglītības programmas, izglītību var iegūt Latvijas pilsoņi, Latvijas nepilsoņi un ES pilsoņi, Eiropas Ekonomikas zonas pilsoņi vai Šveices pilsoņi. Proti, tas nozīmētu, ka ārvalstniekiem, piemēram, tiem, kuri ieguvuši uzturēšanās atļauju Latvijā, būtu jāmācās skolās latviešu valodā, nevis mazākumtautību skolās, žurnālistiem skaidroja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Šādi likuma grozījumi nepieciešami, lai veicinātu integrācijas procesu, uzsvēra politiķis, piebilstot, ka kopumā nacionālās apvienības pozīcija nav mainījusies - pakāpeniski jāvirzās uz vienotu izglītības sistēmu valsts valodā, informē ziņu aģentūra LETA.

Savukārt koalīcijas partneri šo priekšlikumu neatbalsta, norādīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma. Ņemot vērā, ka vienošanās koalīcijā par šo priekšlikumu nav panākta, VL-TB/LNNK varētu aizstāvēt šo nostāju parlamentārā diskusijā, piebilda R. Dzintars.

VL-TB/LNNK norāda, ka ārvalstnieku izglītības iegūšanas valodas jautājums ir kļuvis sevišķi aktuāls, pieaugot termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanas apjomiem un arī dažādiem migrācijas procesiem. Šis jautājums īpaši svarīgs esot tieši tagad, "kad, pieaugot starptautiskajam saspīlējumam pie Latvijas austrumu robežas un Krievijas aktivitātēm Latvijas iekšpolitikā, ir nepieciešams nodrošināt Latvijas sabiedrības maksimālu saliedētību un objektīvas informācijas pieejamību, veidojot vienotu informatīvo telpu un nepieļaujot Krievijas tendenciozi ideoloģiskās informācijas izplatību, kuru sekmē latviešu valodas neprasme vai nepietiekama prasme", uzsver nacionālā apvienība.