PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

adult-architect-architectural-design-1260309.jpg
Foto: Pexels
No 8. līdz 12. oktobrim 47 pilsētās un novados notiks Karjeras nedēļa, kuru jau sesto gadu organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām.

Tās laikā Latvijas lielākajās vidusskolās notiks diskusijas ar dažādu profesiju pārstāvjiem, kā arī skolu jauniešus apciemos improvizācijas aktieru “K” komanda un Karjeras autobuss ar izglītojošām spēlēm un iespēju iepazīt dažādas profesijas ar virtuālās realitātes palīdzību.

“Šī gada Karjeras nedēļas centrālā tēma ir  karjeras vadības prasmes un to loma karjeras plānošanā, uz ko aicinās devīze “Tavs karjeras skrejceļš!”. Vēlamies aicināt skolēnus palūkoties uz nākotnes karjeru no cita skatupunkta – sākumā rūpīgi izzināt savu personību, prasmes, intereses un iespējas, pēc tam meklēt savu sapņu profesiju. Tas ļaus prasmīgi un mērķtiecīgi pašiem vadīt savu tālākās izglītības un profesijas izvēli,” uzsver VIAA direktore Dita Traidās.

Karjeras nedēļas laikā Latvijas skolās Rīgā, Rēzeknē, Bauskā, Cēsīs un Liepājā notiks diskusijas ar vidusskolēniem, kur par savu karjeras izvēli, profesijai nepieciešamajām prasmēm, veiksmēm un neveiksmēm stāstīs Latvijā populāri dažādu profesiju pārstāvji. Viņu vidū ir uzņēmēja un izdevniecības “Žurnāls Santa” līdzīpašniece Santa Anča, diriģents Ints Teterovskis, Latvijas Nacionālā teātra aktieris Ģirts Liuziniks, pasākumu organizatore un uzņēmēja Sindija Vilde, polārpētnieks Māris Krievāns un citi. Profesiju dueli Latvijas skolās vadīs aktīvists un fitnesa treneris Dinārs Zāģers.

Savukārt pie pamatskolas vecuma audzēkņiem Rīgā, Aizputē, Zirņu pagastā, Saldū, Smiltenē, Blomē, Gulbenē, Riebiņos, Līvānos, Valkā, Naukšēnos, Rūjienā un Baldonē dosies Karjeras autobuss, kurā improvizācijas aktieru „K” komandas vadībā jaunieši izspēlēs izglītojošas profesiju šarādes. Skolēni varēs piedalīties Karjeras spēlē un diskutēt, kādas prasmes un spējas nepieciešamas dažādu profesiju pārstāvjiem. Jauniešiem būs iespēja izmēģināt arī virtuālas realitātes spēli “Tavs karjeras skrejceļš”, kas ļaus iepazīt dažādas profesijas un to pazīstamākos pārstāvjus Latvijā.  

Karjeras nedēļas noslēguma dienā, 12. oktobrī, VIAA gadskārtējā nacionālajā konferencē tiksies vispārizglītojošo un profesionālo izglītības iestāžu pedagogi karjeras konsultanti, Eiropas Savienības fondu karjeras atbalsta projekta koordinatori un Karjeras nedēļas koordinatori, lai diskutētu par karjeras attīstības atbalsta (KAA) nozīmi Latvijas izglītības iestādēs, kā arī uzklausītu jauniešu viedokli par KAA pakalpojumiem viņu skolās un pašvaldībās. Konference notiks RISEBA Arhitektūras un mediju centrā H2O 6, Durbes ielā 4, Rīgā.

Par karjeras nedēļu

Karjeras nedēļa ir ikgadējs pasākumu cikls, kura laikā pašvaldību skolu jauniešiem ir iespēja iepazīt un plānot savu nākotnes nodarbošanos, tikties ar dažādu profesiju pārstāvjiem, apmeklēt uzņēmumus un karjeras konsultācijas. Jaunieši var piedalīties dažādās diskusijās, radošajās darbnīcās, konkursos un citos izglītojošos pasākumos.

Pirmo gadu Karjeras nedēļa ir viena no VIAA īstenotā projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” aktivitātēm, ko finansē Eiropas Sociālais fonds un valsts.

Karjeras nedēļas pasākumu programma 47 Latvijas pilsētās un novados pieejama mājaslapā. Savukārt Karjeras nedēļas jaunumiem var sekot sociālajos tīklos Facebook, Draugiem.lv un Twitter.