PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

9516.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
Izglītības sistēmas mērķis ir laimīgs cilvēks, kas orientējas apkārtējā pasaulē un grib, un spēj iegūt jaunas tam nepieciešamās zināšanas.

Tā intervijā "Rietumu radio" sacīja izglītības un zinātnes ministra amata kandidāts Kārlis Šadurskis.

Tāpat izglītības sistēmai jārada kopējām darba tirgus prasībām atbilstošus cilvēkus, "noklājot pilnu sabiedrības vajadzību spektru", sacīja K.Šadurskis.

"Laimīgs cilvēks ir ļoti būtisks," sacīja K.Šadurskis. "Sāksim ar to, ka laimīgu skolēnu var izaudzināt un izglītot laimīgs pedagogs, līdz ar to skolā jānonāk tiem pedagogiem, kuri grib un var strādāt, kuriem ir misijas apziņa."

K.Šadurskis atzina, ka zemais atalgojums patlaban nodrošina to, ka skolās strādā šīs profesijas entuziasti, tomēr uz entuziastiem nevar balstīties sabiedrības ilgtermiņa attīstība, un pedagogiem jāsaņem pienācīgs atalgojums, un viņi nedrīkst būt pārslogoti, kā arī viņiem jāspēj atlicināt laiku un līdzekļus savai pilnveidei, informē ziņu aģentūra LETA.

"Ar pedagogu algu reformu mēs tiksim galā. Laika nav daudz, bet ir labas iestrādes," sacīja K.Šadurskis, piebilstot, ka jaunajam atalgojuma modelim jābūt pieņemtam valdībā līdz mācību gada beigām.

K.Šadurskis uzsvēra, ka ļoti svarīgi ir atrast papildu finansējumu pirmsskolas izglītības iestādēm. Tāpat pēc pedagogu algu reformas izveidosies situācija, ka skolotājs skolā saņem aptuveni divreiz lielāku atalgojumu nekā asistents augstskolā, kas ir pirmā akadēmiskā pakāpe.

"Tas nav pareizi, un tur ir nepieciešami resursi, kas būs jāmeklē," sacīja K.Šadurskis. Viņaprāt, naudu iespējams iegūt no ēnu ekonomikas mazināšanas, kā arī racionālas nodokļu sistēmas izveides, kas "mazinātu nodokļu optimizācijas tieksmes", kā arī stimulētu jaunu darbvietu rašanos.

K.Šadurskis gan neatklāja, cik daudz naudas nepieciešams, lai minētās reformas īstenotu. "Esam vienojušies, ka par summām nerunājam, pirms vasaras sākumā esam ieguvuši Pasaules Bankas audita pētījumu par mūsu nodokļu sistēmu," sacīja Kārlis Šadurskis.