PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

9584.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
Visās Latvijas skolās jābūt vienotam latviešu valodas un literatūras standartam neatkarīgi no tā, kāda ir izglītības iestādes realizētā valodas programma. 

Tā intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" norādījis izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Teorētiski standarts jau esot noteikts, bet esot jāpārliecinās, ka tas strādā, uzskata K.Šadurskis. Viņš piebilda, ka otrs jautājums ir par vēsturi. Ministrs neesot drošs, ka nevienā skolās caur vēsturi neienāk mums kaitīga propaganda, ideoloģija. Vēsturei jābūt tīri zinātniski pasniegtai.

Politiķis skaidroja, ka ir institūcijas, tajā skaitā Izglītības un zinātnes ministrija, kuru pienākums ir raudzīties, lai normatīvie akti tiktu izpildīti, tā ir arī skolas direktora atbildība. 25 gadus pēc neatkarības atjaunošanas ir grūti iedomāties, ka skolā var strādāt pedagogs, kurš neprot latviešu valodu.

K.Šadurskis uzskata, ka pirms jaunu likumu rakstīšanas jāizpilda jau esošie. Ja likums šobrīd netiek realizēts pilnībā, ko dod šī likuma grozīšana? "Mums likumi un noteikumi ir daudz labāki nekā to realizācija. Pamatskolās mazākumtautību programmās četri modeļi, no kuriem skola var izvēlēties kādu. Pirmais no tiem paredz straujāku latviešu valodas apjoma kāpinājumu pirmajās klasēs un tad lēzenāk aiziet līdz 50%, beidzot pamatskolu. Mums jādod stimuli izvēlēties šo pirmo modeli! Jo mazāks ir bērns, jo vieglāk viņam ir apgūt valodu, tajā skaitā atbrīvoties no akcenta, kamēr runas aparāts nav vēl tik iesīkstējis," teica K.Šadurskis.