PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2025. gada 15. maijs

Airita, Arita, Sofija, Taiga

8589.jpeg
Foto: sifotography / 123RF
Jauniešiem Latvijā ir visai vājas prasmes ēst gatavošanā – katram ceturtajam jeb 25% jauniešu trūkst iemaņu gatavošanā.

Savukārt aptuveni trešā daļa jauniešu maltīti sev varētu sarūpēt tikai ar kāda pieaugušā palīdzību, secināts Rimi veselīgas ēšanas kustības veiktajā pētījumā. Lai bērniem un jauniešiem palīdzētu apgūt ēst gatavošanas iemaņas, izveidota Aikāgaršo Pavārskola. Tās ietvaros tiks organizētas bezmaksas ēst gatavošanas nodarbības 3. līdz 8. klašu skolēniem visā Latvijā. Savukārt jauniešu iecienītāko ēdienu receptes tiks apkopotas pavārgrāmatā.

Kā liecina aptaujas rezultāti, jaunieši neievēro veselīgas un sabalansētas maltītes pamatprincipus – pārāk bieži uzturā tiek lietoti našķi, ātrās uzkodas, kā arī maltītes tiek ieturētas neregulāri. Piemēram, katrs ceturtais aptaujātais jaunietis brokastis ēd tikai tad, ja ir laiks, savukārt katrs desmitais tās neietur vispār. Lielākā daļa jauniešu par savu iecienītāko maltīti atzīst dažādus saldos ēdienus, turklāt 30% aptaujāto jauniešu maltītes izvēlē priekšroku dod kartupeļiem frī un ceptiem cīsiņiem, veselīgāko izvēli – no dārzeņiem gatavotu maltīti – ierindojot pēdējā vietā.

Pavārskolas nodarbībām līdz pat 21. martam aicināti pieteikties 3. – 8. klašu skolēni no visas Latvijas, aizpildot anketu un norādot savas klases iecienītāko brokastu, pusdienu vai vakariņu recepti. Šefpavārs Normunds Baranovskis dosies pie tiem skolēniem, kuri būs iesūtījuši visinteresantākās receptes, lai palīdzētu apgūt jaunas iemaņas ēdienu gatavošanā, dažādot maltīti un ēst veselīgāk.