PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

9241.jpeg
Foto: dotshock / 123RF
Novembrī tiks rīkots kinolektoriju cikls vecāko klašu skolēniem un jauniešiem, kurā kino nozares profesionāļi uzstāsies kopā ar jaunajiem kino entuziastiem. 

Tajā tiks spēcināta kino izglītība Latvijā, padarot to par daļu no vidusskolas vai pamatskolas mācību programmas.

Lektorijos, kurus rīko jauniešu kultūras portāls Jest sadarbībā ar kinoteātri Splendid Palace, kino interesenti varēs padziļināt savas zināšanas par kino vēsturi, tā attīstību un mūsdienu kino veidošanas situāciju caur konkrēto lektorija žanru.

Pirmais kinolektorijs, kas būs veltīts spiegu trilleru žanram, notiks 19.novembrī plkst.14 kinoteātrī Splendid Palace. Pasākuma lektori būs jaunais kinoblogeris Augusts Barkovskis un kino, reklāmu režisors Roberts Kuļenko.

Džeimss Bonds, Ītans Hants, Napoleons Solo un Toms Riplijs ir ikoniskākie varoņi spiegu trillera žanra lauciņā, tomēr mūsdienu žanru transformācijā pie šiem tēliem var pieskaitīt arī tos, kas parodē savus priekštečus, piemēram, Ostina Pauersa negantais stiliņš ir Bonda antitēze.

Spiegu trillera žanru raksturo neprātīgas cīņas un pakaļdzīšanās, nākotnes spiegošanas tehnoloģijas un ierīces, liktenīgās sievietes un varoņa sirgšana ar identitātes krīzi.

Lektorijā ar bondiādes filmu klāsta palīdzību tiks izskaidrotas spiegu trillera īpatnības. Filmām piemīt vieni un tie paši naratīva kodi un dramaturģiskā līdzība, bet skatītāji atkal pie šiem tik pazīstamajiem elementiem atgriežas.

No novembra līdz martam četros lektorijos, iepazīstot četrus dažādus kino žanrus, būs iespēja apgūt kino vēstures un teorijas pamatus. Ar audiovizuālu prezentāciju un kino fragmentu palīdzību jaunie entuziasti un pieredzējuši profesionāļi skaidros, ar kādiem paņēmieniem kino veidotāji gan Latvijā, gan pasaulē uzņēmuši dažādu žanru ikoniskus kino šedevrus - spiegu trillerus, komēdijas, fantastikas un ģimenes filmas.

Lektorijiem var pieteikties skolēnu grupas ar skolotājiem vai arī atsevišķi interesenti. Cena par pilna lektoriju cikla apmeklējumu vienam skolēnam vai skatītājam ir 16 eiro, savukārt skolotājam vai klases audzinātājam - bez maksas. Pieteikties lektoriju ciklam var, rakstot e-pastu "[email protected]".