PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

11961.jpeg
Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Kanceleja
Koalīcijai ir iespējams atrast kompromisu attiecībā uz valdības tiesībām noteikt skolēnu skaitu vidusskolās.

Tā pēc valdību veidojošo partiju sanāksmes žurnālistiem teica Ministru prezidents Māris Kučinskis.

Pēc premjera teiktā, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) uzskata, ka būtu jāņem vērā arī Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa paustais un Satversmes tiesas lemtais, ka būtu jābūt vairākiem kritērijiem, pēc kuriem nosaka skolēnu skaitu vidusskolās. Tāpēc arī ZZS pārstāvji Saeimā nav atbalstījuši virzītās izmaiņas par attiecīgo tiesību piešķiršanu valdībai.

Viens no kritērijiem, ko nepieciešams ņemt vērā, ir tas, cik tālu no konkrētās skolas atrodas cita mācību iestāde. Ņemot vērā, ka izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis pie šī jautājuma jau strādā, tad, "vaina" par viedokļu atšķirībām, iespējams, esot bijusi komunikācijā, norādīja premjers. Viņš skaidroja, ka jau tuvākajā laikā ir iespējams sagatavot jaunu grozījumu redakciju.

"Vienotības" politiķis Ints Dālderis norādīja, ka izglītības ministram nav iebildumi pret attiecīgo priekšlikumu. Jautājums gan esot, vai minētie kritēriji ir uzreiz jānodefinē likumā, vai arī kritēriju noteikšanu uzticēt Ministru kabinetam, norādīja I.Dālderis. Izglītības un zinātnes ministrija sagatavos jaunus priekšlikumus, par ko varētu spriest Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija, piebilda politiķis.

Kā ziņots, Saeima 15.jūnijā noraidīja grozījumu veikšanu Vispārējās izglītības likumā, kas nostiprinātu MK tiesības noteikt minimāli pieļaujamo izglītojamo skaitu klasē vai klašu grupā valsts un pašvaldību vispārējās izglītības iestādēs vidējās izglītības pakāpē.

ZZS pārstāvju vairākums neatbalstīja attiecīgo izmaiņu veikšanu izmaiņām. Partijas "Vienotība" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns norāda, ka, neatbalstot grozījumus Vispārējās izglītības likumā, kas nostiprinātu Ministru kabineta (MK) tiesības noteikt minimālo skolēnu skaitu izglītības iestādēs, ZZS iet pretēji valdības uzstādījumiem un bremzē izglītības reformu, informē aģentūra LETA.