PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

9141.jpeg
Foto: Anete Kluce
Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) ir pieņēmusi lēmumu rīkot protesta akciju pie Saeimas un gatavoties nozares streikam. 

Tā ziņu aģentūru LETA informēja arodbiedrības pārstāve Inga Rudzīte.

"Galvenais protestu iemesls ir valdības plānotā veselības aprūpes budžeta tālāka samazināšana," padomes sēdē norādīja arodbiedrības pārstāve.

Arodbiedrība norāda, ka tā vietā, lai atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Komisijas ieteikumiem uzlabotu veselības aprūpes pieejamību un kvalitāti, valdība 2016.gada budžeta projektā veselības nozarei ir atvēlējusi 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir vēl mazāk nekā šogad - 3,1% no IKP. Citās Eiropas Savienības valstīs veselības aprūpei vidēji tiek atvēlēti 7,3% no IKP, bet jaunajās dalībvalstīs - 5% no IKP.

Ņemot vērā, ka neapmierinātību ar nākamā gada budžeta projektu ir izteikusi arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), LVSADA padome ir izteikusi ierosinājumu rīkot apvienotas protesta akcijas. Pirmās konsultācijas starp LVSADA un LIZDA par šādu taktiku jau ir notikušas, sacīja I.Rudzīte.

27.augustā valdība ārkārtas sēdē izskatīja jautājumu par valsts budžeta 2016.gada bāzes izdevumu samazināšanu, vienojoties par 12,4 miljoniem eiro samazināt nozaru ministrijas izdevumus, izņemot četrām prioritārajām nozarēm - aizsardzībai, drošībai, veselībai un izglītībai.

Valdība cita starpā arī vienojās, ka nākamgad Veselības ministrijai neatliekamo pasākumu īstenošanai tiks piešķirti 12 miljoni eiro.

LVSADA protesta akciju rīkoja arī 20.aprīlī. Tajā pulcējās aptuveni 300 cilvēku.