PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

5805.jpeg
Piketā par krievu skolu aizstāvību šodien pie Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sanākušie protestētāji izglītības un zinātnes ministri Inu Druvieti dēvēja par provokatori un pieprasīja viņu pamest ministriju.

Uz piketu bija atgādāts liels, violets, ar hēliju pildīts balons, kuram bija piekarināta I. Druvietes bilde. Uz balona bija uzraksts "Reforma". Pārspridzinot balonu ar uguns lāpu, piketa dalībnieki demonstrēja, ka iebilst pret krievu valodas mazināšanu krievu skolās, un pauda apņēmību šādus valdības plānus nepieļaut, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Piketa vadītājs aicināja vairākas reizes tā dalībniekiem skaļi saukt "Tā ir mūsu zeme, mūsu valoda, mūsu skolas". Vairākkārt skaļi tika atkārtots sauklis "Druviete - provokatore" un IZM nodēvēta par tumsas ministriju.

Piketā tika skaļi nolasītas krievu skolu aizstāvju prasības, piemēram, ka krievu valodai jābūt kā pamata valodai krievu skolās un vecākiem pašiem ir jābūt tiesībām izlemt, kādā valodā viņu bērniem mācīties. Tika prasīta arī atalgojuma palielināšana pedagogiem. Pēc prasību nolasīšanas atnākušie tika aicināti skaļi zvērēt par uzticību krievu valodai.

Vairāki atnākušie bija ģērbušies baltos kreklos, uz kuriem latviešu un krievu valodā bija rakstīts "Tumsas ministrija, uz redzēšanos". Rokās šie cilvēki katrs turēja plakātu ar lielu burtu, kas kopā arī veidoja vārdus "Tumsas ministrija". Protestētāji turēja rokās arī liela izmēra plakātu "Krievi nepadodas".

Pēc piketa oficiālās daļas, kad akcijas dalībnieki pamazām sāka izklīst, ieradās arī Druviete. Viņa uzklausīja protestētāju prasības, aprunājās ar atsevišķiem pasākuma dalībniekiem, kā arī saņēma mapi ar krievu skolu aizstāvju prasībām. Viņa atnākušajiem solīja, ka mazākumtautību skolas Latvijā netiks likvidētas.