PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

5936.jpeg
Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete ir pārliecināta, ka par tik nopietnām tēmām kā izglītības reformas uz ielas nav jārunā, tāpēc krievu skolu aizstāvjus viņa aicina paust savu viedokli pie sarunu galda.

Runājot par 10.aprīlī paredzēto demonstrāciju krievu skolu aizstāvībai, ministre aģentūrai LETA norādīja, ka diskusijas ir notikušas no pirmās viņas darba dienas. I. Druviete uzsvēra, ka "mazākumtautību konsultatīvās padomes paplašinātajās sēdēs esam gatavi runāt par visiem jautājumiem".

Šādas sēdes un informatīvie semināri jau ir notikuši, kā arī notiks ceturtdien, 10.aprīlī. Ministre aicina skolotājus un vecākus izglītības speciālistiem paust savas domas pie sarunu galda, nevis uz ielas, jo "ir skaidrs, ka vairums izteikto pārmetumu neatbilst patiesībai - Latvijā mazākumtautību izglītība tiks saglabāta". Pēc ministres teiktā, "tāpat tiks stiprināta latviešu valoda, jo ir pietiekami daudz pierādījumu, ka ir nepieciešams spert šo soli, tad varēs nodrošināt augsta līmeņa dzimtās valodas zināšanas un vienlaicīgi valsts valodas zināšanas".

Sadarbojoties ar profesionāļiem, sabiedriskajām organizācijām un izglītības jomas speciālistiem, tiek lemts par konkrētu veidu, kādā nodrošināt palīdzību skolotājiem, kā nodrošināt mācību līdzekļu izveidi. Šajā jautājumā ikviens aicināts sniegt savu viedokli un padomu, nevis izteikt savas prasības uz ielas, atkārtoja ministre.

Savukārt Latvijas Krievu savienības pārstāvis Jakovs Pliners norādīja uz vairākiem mērķtiecīgiem soļiem, kas vērsti uz krievu skolu likvidāciju. Viņš sacīja, ka esošā politiskā virzība attiecībā pret krievu skolām ir diskriminējoša. Valdība savus lēmumus ne ar vienu nepārrunā, uzsvēra J. Pliners. Tāpat viņš nesaskata pamatojumu procentuālajam valodas lietojuma sadalījumam, ko esot plānots ieviest 2015.gadā.

Jau ziņots, ka krievu skolu atbalsta štābs gatavojas kārtējai demonstrācijai, kas notiks 10.aprīlī pie Ministru kabineta un turpināsies ar gājienu līdz Izglītības un zinātnes ministrijai. Šis būs jau ceturtais mītiņš, kas notiks, protestējot pret valdības iecerētajām izglītības reformām mazākumtautību skolās.