PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

10783.jpeg
Foto: victorgrow / 123RF
Lāčplēša dienu 11.novembrī Rīgā atzīmēs ar vairākiem piemiņas pasākumiem, kas sāksies jau plkst. 9.00 no rīta.

Piemiņas pasākumi ietvers Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi pie Brīvības pieminekļa, lāpu gājienu, vainagu nolikšanas ceremoniju Rīgas Brāļu kapos un pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa, kā arī ar piemiņas brīdi pie pieminekļa Rīgas 6. kājnieku pulka kareivjiem Sudrabkalniņā. Līdztekus tam notiks kultūras pasākumi – izstādes, vairāki koncerti kultūras centros un dievnamos, informē Rīgas domes pārstāve Indra Vilde .

11. novembrī Lāčplēša dienas piemiņas pasākumi sāksies plkst. 9.00 ar Ekumenisko dievkalpojumu Doma baznīcā, pēc tam notiks vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos un pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa. Laukumā pie Brīvības pieminekļa varēs vērot Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi, bet pie Rīgas pils svinīgo godasardzes maiņu. Jau tradicionāli atceres pasākums Rīgas atbrīvotājiem notiks arī Sudrabkalniņā, kur līdz ar amatpersonām piedalīsies Latvijas Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji, bet par muzikālo noformējumu gādās orķestris „Rīga un Rīgas 6. vidusskolas jauktais koris “Saule”.

No plkst. 16.00 līdz pat plkst. 23.00 vakarā notiks jau par tradīciju kļuvušais pasākums „Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem”. Tajā paredzēts lāpu gājiens no Rīgas Brāļu kapiem līdz Strēlnieku laukumam, latviešu karavīru piemiņai veltīts svētbrīdis pie Brīvības pieminekļa, kā arī folkloras kopu, vīru kopas “Vilki” un rokgrupas „Pērkons” koncerts Latviešu strēlnieku laukumā un uguns plosta palaišana Daugavā.

Savukārt  Rīgas Anglikāņu Sv. Pestītāja baznīcā, pasākumā „Daugavmalā mierīgs vakars” būs koncertprogramma “Pielūgsim mūžīgi” ar Rīgas Latviešu biedrības kamerkora “Austrums” un Latvijas Zemessardzes kora “Stars”, tautas un pasaules mūzikas grupas “Zale”, kā arī  Kristīnes Adamaites, Arta Sīmaņa un Jāņa Kurševa piedalīšanos.

Lāčplēša dienai veltīti koncerti notiks Rīgas kultūras centros un dievnamos. Kultūras centrā “Iļģuciems” uzstāsies Latgales jauniešu postfolkloras grupa “Rikši”, koklētāju ansamblis “Teiksma” gaidīs apmeklētājus Kultūras centrā “Mazā ģilde”, bet folkloras kopas uz sadziedāšanos un radošajām darbnīcām aicinās Kultūras centrā “Ritums”. Rīgas Latviešu biedrības namā notiks divi koncerti. Viens no tiem būs koncerts “Mosties” ar daudzu tautā iemīļotu folkmūziķu  - Goran Gora, Ievas Akurateres, Haralda Sīmaņa, Austra Pumpures un vairāku citu dziedātāju uzstāšanos, bet otrs koncerts “Mazi, silti svētki” apmeklētājus priecēs ar vairāku koru un solistes Ievas Paršas māksliniecisko sniegumu.  Koru mūzika skanēs arī Rīgas Sv. Pētera baznīcā koncertā “Mūsu Tēvs debesīs”.  Savukārt Kultūras pils “Ziemeļblāzma” parkā notiks izglītojošs Lāčplēša dienas pasākums ar Latvijas skautu un gaidu piedalīšanos, bet vakarā  pils lielajā zālē koncertēs bungu un dūdu mūzikas grupa “Auļi”.

Lāčplēša dienā 11. novembra krastmalā, kur iedzīvotāji aizdedz piemiņas svecītes, uz Rīgas pils fasādes Daugavas pusē būs skatāma slīdrāde par 1918. – 1919. gada notikumiem, bet Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā būs apskatāms šai atceres dienai veltītas izstādes un ekspozīcijas.

Lāčplēša dienai veltītos pasākumus atbalsta Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments. Programma ar pasākumu norises vietu un laiku pieejama interneta vietnē