PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

692-Lampa-Cesis2018-foto-JurisRoss.jpg
Foto: Lampa
Cīņa par klikšķiem sociālajos tīklos, izkāpšana no komforta zonas, jauniešu dzīve un darbs ārzemēs, depresija un paaudžu uzskatu sadursmes – šī ir tikai daļa tēmu, ko šogad piedāvā Sarunu festivāla LAMPA jauniešu programmas “Īssavienojums” veidotāji. Līdzās tradicionālajam diskusiju formātam jauniešiem LAMPA piedāvās dažādas spēles, nakts pārgājienu, orientēšanās trasi, brīvdabas pikniku un koncertu. Ieeja ir bez maksas!

Jauniešu programma tapusi pateicoties British Council Latvija atbalstam. To veidojuši 9.–12. klašu skolēni no visas Latvijas sadarbībā ar festivāla rīkotājiem, kā arī Young Media Sharks un citas jauniešu organizācijas. Tāpat kā visi festivāla pasākumi, arī “Īssavienojums” būs veltīts drosmei kā cilvēka un sabiedrības attīstības dzinulim. Programmā iesaistīties aicināts ikviens 28. un 29. jūnijā Cēsu pils parkā.

No Instagram klikšķiem līdz naksnīgām takām – sarunas par svarīgo pirmajā dienā

Piektdien, 28. jūnijā, “Īssavienojuma skatuve” aicina uz sarunām par ietekmi soctīklos, meklējot atbildes uz jautājumiem: vai ir vērts cīnīties par atpazīstamību, kāda ir atbildība pret saviem sekotājiem un, galu galā, – vai influenceris un youtuberis ir profesija?

Plašas diskusijas notiks arī par skolēnu iesaisti pašpārvaldēs un to spēju ietekmēt mūsdienu skolu vidi; tāpat tiks apskatīta aktuālā tēma par došanos uz ārvalstīm – ko var zaudēt un ko – iegūt, dodoties studēt, strādāt vai pieredzes apmaiņā uz ārvalstīm. Jauniešuprāt, svarīgi ir runāt par paaudžu uzskatu atšķirībām un kultūru dažādību. 28. jūnija vakarā – arī grupas “Pirmais Kurss” koncerts, kam sekos iecienītais LAMPA night hike, 25–30 km garš nakts pārgājiens gar Gauju Cēsu apkārtnē.

Oskars, pikniks un nopietnas izvēles – otrās dienas fokuss

Sestdien, 29. jūnijā LAMPAS “Īssavienojums” izgaismos depresiju, diskutēs, ar kuru kāju labāk izkāpt no komforta zonas un kā atrast savu īsto vietu personisko un profesionālo izvēļu jūklī. Sarunu rīkotāji iedvesmos mesties nezināmajā un uzzināt, kādas iespējas Latvijā un visā Eiropā jaunieši var izmantot neformālās izglītības ietvaros, pieredzē daloties “Erasmus+: Jaunatne darbībā” un “Eiropas Solidaritātes korpusa” programmu dalībniekiem.

Dienai noslēdzoties, tiks izvētīta Latvijas kino industrijas nākotne un izredzes kādu dienu saņemt Oskaru. 29. jūnijā būs atvērta arī orientēšanās trase “Drosme būt jaunam”. Un, visbeidzot, kas gan būtu brīvdabas vasaras festivāls bez laba piknika! Pieredzes stāstu piknikā festivāla izskaņā ikviens aicināts brīvi diskutēt un dalīties pieredzes stāstos par dabas daudzveidību un aizsargāšanu, uzskatos un novērojumos par jauniešu iesaisti un atbildību dabā.

Tiem, kuri pulkstenī neskatās

Abas festivāla dienas LAMPAS “Īssavienojums” ielūdz apmeklēt Young Media House pop-up studiju, kas piedāvās sarunas ar tā dalībniekiem, īsas un kodolīgas meistarklases filmēšanā, fotografēšanā, skatuves mākslā un pat burvju triku apguvē. Tāpat divu dienu garumā tiks izspēlēta spēle ar dalībnieku iesaisti “Trāpi idejai!”, ļaujot spēlētājam iepazīties ar dažādām politiskajām idejām un noskaidrot, kurām vairāk piederīgs jūtas viņš pats. Bet pieredzes spēle “Pasūti ratā savus stereotipus!” ļaus uzzināt, vai stereotipi bremzē, vai, gluži pretēji, palīdz personīgajai izaugsmei.

Plašāk ar jauniešu programmu var iepazīties festivāla mājaslapā.

Lai neapjuktu plašajā piedāvājumā un izbaudītu LAMPU kā personisku piedzīvojumu, ikvienam tiek piedāvāta iespēja “Mana programma” – mājaslapā atrodams rīks, kas palīdz personalizēt festivāla pieredzi, izveidojot tikai sev interesējošu pasākumu sarakstu, kuru viegli pārskatīt telefonā.