PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

8573.jpeg
Foto: stefan90 / 123RF
Latvijā nākamajos gados ķīmijas un farmācijas nozarē būs nepieciešami vismaz 1000 jaunu darbinieku. Arī karjeras sākumā speciālisti saņem konkurētspējīgu atalgojumu.

Tā liecina Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas (LAĶĪFA) aplēses par situāciju farmācijas nozarē, informē ziņu aģentūra LETA.

Kā norāda LAĶĪFA valdes priekšsēdētājs Vitālijs Skrīvelis, tas ir skaidrojams ar to, ka patlaban daudzi nozares speciālisti ir pirmspensijas vecumā. "Mums ir jādomā par paaudžu maiņu, tādēļ lielākie asociācijas uzņēmumi ir izveidojuši fondu izglītības un zinātnes atbalstam, šim mērķim ziedojot vairākus desmitus tūkstošu eiro gadā."

Lai atbalstītu ķīmijas studentus, tādi uzņēmumi kā AS Olainfarm, SIA Rīgas laku un krāsu rūpnīca, AS Grindeks un citi piedāvā ne tikai prakses vietas, bet arī stipendijas labākajiem ķīmijas studentiem, atzīmē V. Skrīvelis.

Tikmēr valstiskā līmenī ir palielināts gan budžeta vietu skaits inženierzinātnēs, gan dabaszinātnēs. Tomēr eksaktajās nozarēs valsts finansētās budžeta vietas paliek neaizpildītas, turklāt beidzēju skaits ir krietni mazāks nekā to pirmkursnieku, kuri sāk studijas.

"Tā kā nozarē ikviens students ir būtisks, ķīmijas un farmācijas uzņēmumi aktīvi sadarbojas ar nozares mācību iestādēm un piedāvā prakses vietas, lai tādējādi motivētu topošos speciālistus palikt strādāt tajos pēc prakses beigām. Mūsu nozares uzņēmumi var piedāvāt labu atalgojumu un karjeras izaugsmes iespējas, turklāt konkurence uz vienu budžeta vietu ar ķīmiju un farmāciju saistītajās studiju programmās nav tik liela kā, piemēram, tiesību zinātnē un komunikācijās," stāsta V. Skrīvelis.

Viņš norāda, ka saskaņā ar personāla atlases kompānijas CV Online pētījumu Latvijā vidējais atalgojums pērn bija 659 eiro mēnesī, taču tā ir vidējā alga, saskaitot kopā gan speciālistu, gan cehā strādājošo cilvēku algas.

Bet reālā mēneša alga, ko Latvijas ķīmijas un farmācijas uzņēmumi var piedāvāt speciālistiem, ir krietni lielāka - līdz pat 2000 eiro mēnesī. Karjeras sākumā, vēl studējot pēdējos kursos vai tikko pēc augstskolas beigšanas, jaunais ķīmiķis var jau rēķināties ar algu, sākot no 700 eiro, uzsver V. Skrīvelis.

Kā liecina LAĶĪFA biedru pieredze, atalgojums ir tikai daļa no motivācijas strādāt šajā jomā. Tikpat spēcīgs dzinulis ir vēlme radīt produktus, kas uzlabotu sabiedrības dzīvi.