PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

5692.jpeg
Foto: alexraths / 123RF
Latvijas Banka izsludinājusi kārtējo studentu zinātniski pētniecisko darbu konkursu, pavēstīja Latvijas Bankā.

Konkursā aicināti piedalīties Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pilsoņi, nepilsoņi un ārzemnieki, kas konkursa norises laikā reģistrēti kā Baltijas valstīs akreditēto augstākās izglītības iestāžu bakalaura vai maģistra programmu studenti, kā arī Baltijas valstu iedzīvotāji, kas studē ārvalstīs.

Konkursa darbiem piedāvātas 30 tēmas, tostarp monetārās politikas iespējas un ekonomiskās politikas koordinācija zemu procentu likmju apstākļos; kopējo faktoru produktivitāti veicinošie faktori Baltijas valstīs; Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu un tiešo investīciju Baltijas valstīs izmantošanas efektivitātes novērtējums; ēnu ekonomikas novērtēšanas metodes, to priekšrocības un trūkumi; kredītiestāžu nodrošinātā finansējuma nozīme mūsdienu tautsaimniecībā; jaunākās tirgus riska novērtēšanas metodes un to ietekme uz finanšu tirgus instrumentu cenu veidošanās mehānismu; zibmaksājumu attīstību noteicošie faktori un to ietekme uz iedzīvotāju paradumiem Eiropā u.c. Taču konkursā var piedalīties arī ar darbiem par citām aktuālām Baltijas un eiro zonas tautsaimniecību skarošām tēmām, kas saistītas ar monetāro politiku.

Konkursā otro gadu paredzēts piešķirt izcilā latviešu ekonomista Jura Vīksniņa vārdā nosaukto speciālbalvu labākajam darbam, kas integrēs ekonomikas un vēstures zinātniskās metodes, sniedzot novatorisku skatu uz kādu no Latvijas, Baltijas valstu vai Eiropas tautsaimniecības attīstības posmiem vai ekonomikas ideju vēstures kontekstā.

Darbi būs jāiesniedz Latvijas Bankā no 2019.gada 17. līdz 31.maijam. Uzvarētājus noteiks speciāli izveidota Latvijas Bankas ekonomistu žūrija. Godalgoto darbu autori saņems naudas prēmijas, tostarp pirmās vietas ieguvējs saņems 2000 eiro, bet Jura Vīksniņa balvas ieguvējs saņems 1422,87 eiro, informē aģentūra LETA.

Konkursa mērķis ir veicināt Latvijas un eiro zonas tautsaimniecības makroekonomisko problēmu apzināšanu un analīzi, iesaistot šajā darbā spējīgākos jaunos ekonomistus.

Pērn rīkotajā studentu zinātnisko darbu konkursā tika iesniegti 13 darbi, kuru autori bija 21 students no četrām Latvijas augstskolām.